nuffnang

Tuesday, August 16, 2011

Resepi Opor Daging

Sejak dua menjak puasa ni.. ramai benar readers yg sampai ke blog ni dengan mencari resepi. So, since CikCloudy ni based in Pahang walaupun berdarah keturunan Cik Siti Wan Kembang.. Entry kali ni CikCloudy nak tempek resepi Opor. Kat negeri Kelahiran Siti Nurhaliza ni, Masakan Opor sangat digemari dan menjadi kemestian di majlis kenduri kawin.

Last ramadhan, ada CikCloudy amik gambar Opor kat PARAM Indera Mahkota, masa tu tak amik pusing pun resepi Opor Daging ni.. this year, this entry kita belajar cara-cara masak Opor (bukan Oprah yer) Daging pulak.

Nak senang.. kita pakai rempah yang senang dan cepat dimasak je lah yer...

Rempah ini adalah amat popular dan digemari oleh penduduk Kampung Ubai dan sekitar bandar Pekan. Ia mengandungi pelbagai rempah ratus yang terpilih dan dihasilkan bagi produk yang berkualiti dan bermutu tinggi.

Maklumat Pemakanan:

Setiap hidangan
Tenaga 388kcal
Karbohidrat 11.5g
Protein 2.9g
Lemak 36.2g

Cara memasak:

1. Potong dan rebus 600 gram daging sehingga separuh masak.
2. Masukkan sebotol rempah bersama setengah kilo santan.
3. Masak sehingga empuk dan pecah minyak.
4. Sedia untuk dihidang.


okeh.. dahhh..siap :)

sumber: http://www.ubaisaji.digicbc.com/index.php?id=7

1 comment:

atty's said...

mudah je nak masak ye..guna rempah opor ni