nuffnang

Monday, November 28, 2016

CUTI UMUM 2017



yang warna biru tu kena amik cuti tahuan la utk jd lagi panjang cuti nyer... heeee 




Friday, November 25, 2016

You Go Girl!



so proud of you YUNA

Sunday, November 06, 2016

LEBAK



Tempat baru utk lepak minum kopi kat Indera Mahkota, next to Sri Manja Boutique Hotel



Mee Jawa RM7



yg penting, ais kosong dia xcaj..good good


Monday, September 05, 2016

Fara Fauzana Batalkan Perkahwinan

Terkujatttt kite! Sian nyer fara! Serious aku tumpang sedih... 

ni di petik dr beautifulnara.com

Hari ini Fafau mengumumkan satu berita yang agak mengejutkan dimana beliau telah membatalkan perkahwinannya dengan seorang jejaka bernama Hafiz.
Keputusan itu dibuat atas beberapa sebab peribadi yang tidak dapat dikongsikan kepada umum.
Dengan penuh rasa dukacita, saya ingin memaklumkan bahawa hasrat saya untuk menamatkan zaman bujang pada 17 September ini dibatalkan.  Jujur saya akui, keputusan untuk membatalkan pernikahan ini satu keputusan yang sukar untuk saya.
Fafau meminta pihak media dan peminat memberinya sedikit ruang untuk menenangkan fikiran dan percaya setiap apa yang berlaku mempunyai hikmahnya tersendiri.

Sesungguhnya saya yakin apa yang berlaku ini semuanya adalah ketentuan Allah dan tentu sekali ada hikmah yang menanti.  Saya berharap kenyataan yang dikeluarkan ini secara tidak langsung akan menjawab pertanyaan segelintir rakan wartawan yang barangkali sudah menghidu berita ini.
Ketika ini, saya harus mengakui bahawa saya sedang melalui waktu-waktu yang amat sukar dan memerlukan sedikit ruang untuk menenangkan fikiran. Dan saya mungkin tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan lanjut daripada rakan-rakan media. 


hmmm... kenapalah agaknyer yer? kepochi pulak kan... 
apa2 pun let's hope for the best... 

Tuesday, August 16, 2016

Monday, August 15, 2016

Kita Bukan Semakin Tua Tapi Semakin Baru

Satu metafora kehidupan yg sgt excellent...
Cuba fikir macam ni.... makin umur kita bertambah bukan bermakna kita semakin tua tetapi just like software atau Apple punyer IOS... dari masa ke semasa ada new software update kan... so.. software tu menjadi semakin baru... so..semakin bertambah umur kita, semakin BARU lahh kita... :)





From Roger James Hamilton FB


Are you getting older or newer?

The answer lies in the Upgrade Paradox: Version 2 is always both older and newer than Version 1.

In past times, before regular upgrades, a product or a person would simply get older. Each year, whether you liked it or not, you’d age by another year.

Today, with regular upgrades, the latest version of Adidas or Apple or Adele is newer than last year’s, even though the brand is older.

This upgrade paradox first struck me when I heard my friend, Lynne Twist, tell the story of having dinner with futurist, Buckminster Fuller. Lynne and Bill had their two young kids at dinner as well, and one of them said something profound and seemingly beyond her years.

Seeing the surprise in Lynne and Bill’s eyes, Bucky said:

“Our children are our elders in universe time.”

When we think in earth time, we thing of things getting older. When we think in universe time, we thing of things getting more advanced. Bucky meant that as our children are born into a universe more advanced than the one we were born into, they are already advanced versions of ourselves.

In today's fast changing times, the beauty is that you can continue to upgrade yourself to become newer each year.

We live with a body that we can maintain, and a mind that we can upgrade. For your 2016 upgrade:

What are the best parts you choose to keep?
Which are the parts you choose to take out?
Which are the parts you choose to add?

Upgrading yourself is a conscious choice - which automatically leads to a newer you. By upgrading yourself, the 2016 version of you is newer and more advanced than the 2015 version of you.

And the opposite is also true. By failing to upgrade yourself, you’re simply choosing to step in to a new year and a new universe equipped with the old version of you, built for another time.

So if you haven’t already undergone a full system upgrade for the year ahead, do it now! Become the wise child of your past self.

“We turn not older with years but newer every day.” ~ Emily Dickinson

Sunday, August 14, 2016

Blog Best

I seriously need new reading materials... 

Korang baca blog apa yek? Blog apa, blog sapa yg best skarang ni ye? Ke orang dah tak baca blog skarang ni?



Pokemon Go

Kecoh pasal mcm2 dh jadi sejak Pokemon Go ni dilancarkan kann... 
Ada yg accident la, yg jatuh dlm gaung la... yg kena saman sebab main Pokemon Go masa drive pun ada... kat Kuantan ni pulak tu...


PETALING JAYA (The Star/Asia News Network) - The Kedah Fatwa Committee has ruled that the Pokemon Go game is haram due to its potential to "jeopardise faith" in Islam.
The decision was made after a meeting on Wednesday (Aug 10) with 10 council members at the mufti's office, said state mufti Datuk Syeikh Muhamad Baderudin Ahmad.
"It (the game) will jeopardise one's faith (keimanan)," said the mufti.

So.. ni dah haram ni... tapi ramai je yg main lg..mcm mana tu... 

Dalam duk kalut psl haram pokemon go ni... ramai gak yg tertanya2 apa benda sebenarnyer game pokemon go ni... apsal sampai haram??

haa ni CikCloudy jumpe info menarik dr astro awani... 
meh kite baca da fahami bersama...


DEMAM Pokemon Go nampaknya sudah mula melanda seluruh dunia, walaupun baru seminggu aplikasi permainan itu dilancarkan.

Pokemon Go berjaya memikat hati pengguna, selepas ia dilancarkan di Amerika Syarikat pada 5 Julai lalu. 

Ia kini ‘menular’ di seluruh dunia, dan mencetuskan satu fenomena yang baharu. 

Aplikasi permainan Pokemon Go secara dasarnya mengetengahkan konsep permainan menangkap dan berinteraksi dengan Pokemon.

Jika anda masih keliru dengan permainan ini yang menjadi kegilaan orang ramai, berikut adalah fakta yang anda perlu tahu. 


1. Apa itu Pokemon?

Untuk memahami sepenuhnya mengenai Pokémon Go, kita kena mengulas serba sedikit sejarah mengenai konsep Pokemon.

Sekitar tahun 1990, seorang pereka permainan video bernama Satoshi Tajiri mewujudkan konsep Pokémon, yang menggabungkan hobi zaman kanak-kanaknya iaitu mengumpul serangga dengan cintanya terhadap permainan video.

Enam tahun selepas Tajiri tampil dengan konsep ini, dengan bantuan Nintendo dan pereka, Ken Sugimori, permainan video Pokémon yang pertama diterbitkan.

Ia kemudian diinspirasi kepada siri animasi TV, pada tahun 1997 di Japan dan pada tahun 1998 di Amerika Syarikat.

Ini menambahkan lagi deman Pokemon dalam kalangan kanak-kanak serta remaja.


2. Demam Pokemon-Go?

Selepas beberapa tahun, permainan watak animasi itu membuat penampilan sekali lagi, sebagai Pokemon Go.

Pokemon Go merupakan satu pengalaman baharu dalam dunia permainan gajet kerana tampil dengan ciri gabungan alam nyata dan sistem navigasi GPS.

Ia membenarkan pemain memburu makhluk menerusi teknologi GPS dan jam telefon pintar yang mengesan lokasi dan waktu pemain

Aplikasi menggunakan GPS itu dikatakan menyeronokkan dengan cabaran mengumpul koleksi ‘makhluk Pokemon’ seperti yang dilakukan oleh watak utama permainan tersebut, Ash Ketchum.

Dalam bahasa yang mudah, ia membolehkan pengguna untuk mengesan ‘makhluk Pokemon’ di sekeliling mereka (pada skrin telefon) ketika bermain supaya pengguna boleh berlari dan menangkapnya.

Tidak kira di mana anda berada, apabila aplikasi Pokemon Go diakses, anda dapat melihat makhluk seperti Bulbasaur, Pikachu, atau Jigglypuff muncul pada skrin seolah-olah sedang bertenggek di bahu jalan, berehat di dahan pokok, atau tersenyum ke arah anda dari sebuah jendela.


3. Cara bermain

- Muat turun aplikasi Pokemon Go secara percuma menerusi Android atau telefon pintar Apple.

- Pilih avatar

- Tekan ikon 'PokeStop' yang digambarkan pada peta dan tekan butang itu untuk mendedahkan gambar lokasi dunia sebenar yang anda sedang berdiri.

- ‘Spin’ imej untuk mendapatkan bekalan seperti bola untuk menangkap makhluk animasi.

- Berunsur ke peringkat seterusnya dengan melawat PokeStops dan mengutip Pokemon.


4. Cara mengumpul Pokemon

- Ketika berjalan, teliti peta telefon pintar untuk mencari makhluk animasi itu

- Apabila imej Pokemon muncul pada skrin, tekan pada imej tersebut.

- Tukar ke mod kamera.

- Imbas persekitaran melalui kamera telefon pintar untuk melihat Pokemon.

- Pegang jari pada ikon ‘Pokeball’ di bahagian bawah skrin telefon pintar.

- Leret jari untuk melemparkan ‘Pokeball’ pada Pokemon.

- Kutip Pokemon


5. Siapa boleh muat turun?

Pemburu Pokemon Go di seluruh dunia sedang menanti pelancaran aplikasi itu di negara masing-masing.

Setakat ini, ia hanya dilancarkan di Amerika Syarikat, Australia dan New Zealand. ***dah lancar kat Msia dah..



I'm Backkkkk

It has been agessss.. kot...

Tadi rasa nyer check nuffnang.. tgk2 dah boleh cash out! terus bersemangat nk update blog!
Ok.. ok.. tunggu sikit lagi baru kite cash out yer earning kat nuffnang tu...

For the time being, jom berblogging dengan jayanyer!