nuffnang

Sunday, October 26, 2014

Kecik Ati

Just to get it out of my system.

Few weeks back, al-kisah ati nih terasa kecik sgt.. kecik ati sgt.

Puncanya, ada lah sorang kawan nih share satu gambar kat group, gambar police report pasal sorang hamba Allah yg tak kawin lagi... yer, orang tu masih tidak dipertemukan jodoh oleh Nya, dan hamba Allah tu buat lah police report psl dia xkwin2 lagi... yes funny kan..

Lawak kan, tak tahu lah akan kesahihan report tu, so aku nih terasa kecik lah hati.. yer la bila org gelak tu terasa la sedih akan nasib diri ini.. yg tak kawin2 lagi nih.. 

Orang lain boleh lah cakap alaaa just for laugh laa tak payah la nk terasa bagai kan, well kalau... it's the other way around camner? Kalau report yg di buat tu pasal, saya nak buat laporan polis sebab saya dah kawin banyak tahun dah tapi masih tak dapat anak? OK, funny ker sekarang, sebab yg share gambar police report pasal tak kawin lg tu, org yg dah kawin byk tahun tapi masih tak dapat anak. Haaaa... tak funny dah kan? 

I tried to brush it off... cuba pujuk diri utk buat tak kisah je, tak payah nak sensitif sgt.. yes, luaran mmg la wat bodo jer, tapi sampai ke hari ni masih duk teringat dan rasa kecik ati.  So, here I am luahkan je lah kat blog nih, semoga dapat jadi pengajaran kepada orang lain dan terutamanya kepada diri sendiri jugak, sebabnya dalam kehidupan seharian aku pon for sure ada buat orang kecik ati gak kan, so I take it as balasan kepada apa2 perbuatan aku yg telah buatkan org lain kecik ati jugak lah..

Patutlah dalam Islam menganjurkan diam itu lebih baik (kalau takde apa2 yg baik yg perlu diperkatakan) dari buka mulut dan secara tak sedar kita dah sakiti hati orang. 

so, lesson from this, good self reminder utk aku sendri jaga tutur kata, sebab kelakar bagi kita tak semesti nyer boleh buat orang lain ketawa. Tambahan pula bab2 senstif kan..

juga kena be matured lah, tak payah lah nak amik ati sangat jgn duk senang nak terasa ati ke apa lagi pon, bukan dia sengaja dan dia pun bukan nak mengata kat kita kan.

dan mungkin juga kita pun pernah buat dia terasa hati lagi teruk dari apa yg kita rasa kan..

ok dahhh... dah luah dah... hope i can get over this! Kpd kwn2 in my real life (ada ke life yg tak real) yg mungkin baca nih.. it's ok no biggie.. saya tak marah sapa, cuma hati ni je yg terover senstipp... ahh lupakan je lah... tahun baru ni kan... ok.. Salam Maal Hijrah, jom tanam azam utk solat di awal waktu sempena tahun baru nih... 

Tuesday, October 21, 2014

lalala...

I'm bored.


Sebab esk dah nak cuti sampai ari Ahad kan
Sebab takde keje yg mendesak-desak kena siapkan
Sebab office ni mcm sunyi je, xde org
Sebab rindu kat seseorang
Sebab dah lama tak jumpe seseorang

So dari tadi duk menjelajah dari satu blog ke satu blog, jumpe blog ni... http://secondsanctuary.blogspot.com/ psl day to day life of a malay girl married to a mat saleh from US, now dia dah settled down kat US, mcm best jer.. biasalah tgk life org kan nampak mcm semua best..

ok dah, nk g kejar boss plak yg super duper bz

Thursday, October 09, 2014

Kaset

Sapa yg membesar pada tahun 80an dan 90an mesti pernah beli kaset kan 

Balik beraya kat kb baru nih terjumpa plal kaset2 CikCloudy yg lama2

Teringat plak betapa teruja abis bila dpt bli kaset yg kita duk idam2kan, masa tu mana ada mp3 yg senang2 je bleh download lagu dr internet. 

Mana ada ipod nk dengar lagu kan, in fact now pon xde ipod hehe.. Dulu ada walkman dgr lagu dah happy habis dah laa.. Study smbil telinga cucuk earphone dah nikmat abis dah.. 

Saturday, October 04, 2014

Saturday, September 27, 2014

Treler Bawak Excavator Sebabkan Jem!




Treler bawak excavator tersangkut atas jalan... gambar tu CikCloudy amik kat fb Kuantan.... masak laa duk dalam keta.. ni jadi semalam (ari jumaat 26 sept), dah la ari jumaat sememang nyer jem di mana2 kat kuantan ni.. 

Thursday, September 25, 2014

Jangan Guna Cimbclicks & Maybank2u

Haiyooo, hari ni kecoh pasal jangan guna mobile banking, sebab ada kes penipuan. Ada sejenis virus atau malware yg nama zeus trojan yg bleh dihantar ke smartphones (yg guna androids) kita dgn whatsapp atau sms, bahye nyer lah kan... so buat masa sekarang ni guna online banking thru pc atau laptop je la..

so jaga2...



Bunohan

Baru ku tahu, nama tempat kat Tumpat tu.. Bunohan tu.. bkn nyer referring tu bunuh org ke, tempat kejadian bunuh ke... Bunohan tu rupanye sejenis alat utk tangkap ikan yg penduduk area situ guna. Alat tangkap ikan darat, cthnye ikan puyu,sepat, ikan keli dan haruan.



http://www.sinarharian.com.my/edisi/kelantan/bunohan-bukan-tempat-pembunuhan-1.319091