nuffnang

Friday, August 22, 2014

Viral Ice Bucket Challenge: Apa Itu ALS dan Curah Air

Ada kawan aku tnya, apa ke benda pekdah duk curah air sejuk  kat diri sendiri tu? 

Actually kawan aku nih duk maksud kan pasal Ice Bucket Challenge yg tengah viral sekarang ni, dah menular sampai ke Malaysia dah.. cepat je yer, baru je few days ago aku tengok Bill Gates buat cabaran curah air batu sejuk nih, tup2 arinih pah ko menteri kita dah buat.. dalam duk baca psl kempen kesedaran ALS ni.. terjumpak plak news yg sedih.. rupanyer pegasas yg memulakan cabaran ni baru je meninggal sebab lemas.. lahaii
boley baca kat sini.. 

http://www.independent.co.uk/news/people/als-ice-bucket-challenge-cofounder-corey-griffin-drowns-aged-27-9681129.html

tapi bagus la dia kan, sempat berbakti kepada kawan dia yg sakit..

Hari Berkabung

Tadi kat opis, boss2 dah pesan pasal Hari Berkabung esok, then bgtau anak2 buag plak pasal esk..









Garis Peraturan Hari Berkabung Malaysia 22 Ogos 2014 MH17 MAS

  • Bendera Malaysia dikibarkan separuh tiang di seluruh negara pada hari perkabungan

  • Semua acara yang berunsur hiburan ditangguhkan pada hari tersebut

  • Pakaian hendaklah warna-warna yang suram dan tidak warna terang/garang

  • Bagi mereka yang beragama Islam dan terlibat secara langsung (dalam majlis sambutan ketibaan jenazah), mereka (termasuk petugas media) digalakkan memakai songkok (tanpa lilitan warna putih), manakala pegawai dan petugas wanita perlu memakai selendang berwarna hitam.

  • Pada hari berkenaan juga, rancangan hiburan pada semua saluran radio dan televisyen hendaklah ditangguhkan dan diganti dengan bacaan Al-Quran dan program berunsur keagamaan



Saturday, August 16, 2014

Bestnyer Berhujung Minggu

Yeahhh  the weekend is here! 

Selalunyerlah, bile friday nite je, mcm2 lah dalam kepala ni, nak buat apa weekend ni.. well bukan maksudnye nak berjalan ke mana ke apa, tp lebih kepada ohh best nyer dah weekend, bleh la settled kan lipat kain baju yg berlambak dr last week tu, oh.. boleh la vacuum umah, bleh la buat sedikit gardening, trim pokok2 bunga ke tukar tanah dlm pasu ke, bleh la reorganize guest room ke, cewaahh ada guest room ke? ahaa..

Samalah jugak balik dr keje tadi, lega nye rasa esk sabtu, bleh sleep in, boleh bereskan keje2 umah yg tertangguh, being me, aku ni byk nau project tp sokmo xsiap2.. 

kena fokus! fokus CikCloudy fokus!

As of malam nih.. esk sabtu dah ada 3 jemputan open house! wahh, jimat duit makan.. ahaa..  pastu ari ahad pun ada gak la open house, best2.. 


so, harap2 nyer this weekend will be a productive one lah... selalu je weekend abis kan masa depan tv sambil ngadap henpon je kan... rugi2.. 

plan nyer this weekend nak....

1. clear up all d unfolded clothes
2. settled kan baking project yg dah lama tertangguh
3. do some reading for work related stuff
4. kemas bilik tamu.. 

owhh btw, dok browse tadi, jumpe bilik camni..



comey kannnn... ada pulak apple sebijik atas tilam tu ngeee.... 




ok, empat jer, jgn nk ambitious sangat! dgn nk g open houses lagi kan... nk tgk tv lg, nk berblogging lg... haishhh... byk nau...

ok, kena tdo...


let's have a productive weekend!

Friday, August 15, 2014

Gambar Perodua Axia


Kereta baru Perodua dah kuar lah...

PETALING JAYA: Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) has opened bookings for its latest model, the Perodua Axia, today with a tentative starting price of RM 24,900.
Perodua said the the latest model is its most fuel efficient car that can potentially travel up to 21.6 km/l and have an overall low cost of ownership.
"We welcome all Malaysians to come to our sales showroom to know more about our latest and most exciting offering," Perodua president and CEO Datuk Aminar Rashid Salleh said.
Booking fees are RM250 and RM300 - depending on variant.
The Perodua Axia comes in four variants; Standard E, Standard G, Special Edition and Advance. It also comes with a five year warranty – another first for Perodua.
Slated to be launched soon, the Perodua Axia is the next generation Perodua model produced at its new manufacturing plant.
Among the key features of the plant include a water-based paint formula, which is less abrasive compared with the solvent based paints it currently uses. The high level of automation also improves quality while at the same time reduces cost.
The name "Axia" (pronounced a-zee-a) is Perodua's 10th model.
Aminar believes that the Perodua Axia will be competitive in the region and represents a whole new standard for the company.
"This standard can be categorised by four key highlights, which are environmentally friendly, very spacious for a compact vehicle, easy driving and economical in terms of the overall cost of ownership," Aminar said.
With a tagline "Your Smart Move", the car represents Perodua's efforts in becoming globally competitive in terms of styling, features and price competitiveness.



Tuesday, August 05, 2014

Buraq Oil


Masa dok berjalan raya kat Kelantan baru2 nih.. terperasan lah satu stesen minyak yg.. ehh.. tak pernah nampak plak stesen minyak ni kat Kuantan..
















BURAQ OIL, menarik kan nama nyer, perkataan buraq ni ada di sebut dalam sejarah Nabi Muhammad S.A.W kan.. 

ada yg mendefinisikan buraq sbg "binatang kenderaan Nabi Muhammad S.A.W, berbentuk kuda bersayap kiri dan kanan, ada juga yg memberi makna buraq sbg burung cenderawasih yg juga diertikan sbg bird of paradise... anyway, balik pada stesen minyak tadi.. sebab curious sgt.. CikCloudy pon gugel la pasal stesen minyak ni..
jumpe la few articles pasal buraq oil ni.. 

baru ku tahu.. stesen minyak ni wujud kat lur bandar je, kat Pahang pon ada...bukan kat Kelantan je..

"Ketika ini, kami mempunyai 200 stesen di sembilan negeri iaitu di Kedah, Perlis, Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Sabah dan Sarawak.
"Kami juga menawarkan peluang kepada usahawan-usahawan bagi membuka stesen minyak ini di kawasan mereka yang sekali gus dapat mewujudkan usahawan baharu," ujarnya.


Jelasnya lagi, mereka yang berminat untuk membuka stesen minyak Buraqoil boleh mengemukakan permohonan melalui laman web www.buraqoil.com.my.




http://utusan.com.my/utusan/Korporat/20140414/ko_01/IPTB-sasar-pertumbuhan-20-peratus

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Lesenstesenminyakkecilluarbandardibukasemula/Article/index_html



ok, so now i can move on with my life sebab dah settled satu persoalan.. haha.. susah betul jd org yg sgt curious ni..

Post Raya

On hiatus for the past week..

raya kan.. ngeee..

so, camner raya korang? Best ke tak best?

for me, alhamdulillah.. for the past few years, kali ni lah raya yg paling best, meriah dan penuh bermakna.

semua family members berkumpul
dapat jumpa balik sanak saudara dan kawan yg dh lama tak jumpe
alhamdulillah dapat balik few days b4 raya, dapat la berbuka dan bersahur dgn family

so, now kena full throttle dgn daily routine.. keje..keje dan keje..
Thank you Allah for everything..



Thursday, July 24, 2014

Berbuka Puasa Di De Rhu Beach Resort Kuantan

Pantai Balok, Kuantan

Lepak kat pantai dulu sblm bbuka.. lmbt lagi kot nk bbuka


ni dining yg kat dalam, booking awl dapat la duk sini.. kalau lambat, jawabnye duk luar lah..



ni utk group nyer.. yg ramai la kot


 ok enjoy the piccas... let the piccas do d talking lah yer...























Monday, July 21, 2014

Pasar Ramadan Stadium Darul Makmur

Betul-betul depan stadium darul makmur













sedap sgt kot, ramai nau beratuq


nasi kerabu kemira






Sunday, July 20, 2014

Doa dan Terus Berdoa

It's 4:22 now, can't sleep, so I guess I need to stay awake until sahur lah.. 

I cried for the victims of MH17 and for their families, this is just too devastating, a trying times for us. I prayed for the victims family, kuatkanlah iman mereka dalam menghadapi dugaan ini. 

I just can't understand those who keep on forwarding n posting pictures of crash site with the dead bodies..parts.. no need to lah.. those yg nk tgk pi carik sendri kat newsfeed la.. tak payah la kita yg tak bertauliah ni nak jd reporter gak.. 

Enuff of that, nnti mengata org keyboard warrior, last2 aku pun jd keyboard warrior gak, so though we are in mourning, everyday routine resumes... life must go on.. bills still need to be paid.. but tetap terus berdoa..