nuffnang

Friday, April 15, 2016

Fatwa Melarang Guna WIFI Jiran

Do not use others' WiFi without permission

Fatwa prohibits use of internet signal from houses or organisations without their permission

Dubai’s Department of Islamic Affairs and Charitable Activities (IACAD) has issued a fatwa prohibiting use of others’ Internet WiFi service without their permission.
The department’s fatwa section had received a query from a person, asking about the legality of people using others’ Internet WiFi secretly.
This could reduce Internet speed for the genuine user because of sharing by others.
The fatwa was published on the website of the department under the ‘modern fatwas’ section.
The fatwa said it is not permissible for people to use what belongs to others without payment or without their permission. So, internet should be used only after subscribing for the service.

RM150 SEBULAN UNTUK 18GB DATA DGN UNLIMITED CALLS PULAK TUU

Makin hebat 'perang' antara syarikat telco kat Msia sekarang ni ye, bagus2.. yang untung nyer kita sebagai pengguna la kan..

Tadi baru baca kat amanz.my pasa Celcom punyer latest plan.. Celcom First Platinum.

18GB tu... 9GB utk week days, another 9GB utk weekend..

pastu ada byk lagi la yg best nyer... boleh baca sini

Tuesday, April 12, 2016

SIAPA ZAKIR NAIK









Dr Zakir Abdul Karim Naik (lahir 18 Oktober 1965 di Mumbai ) merupakan ulama, pendakwah dan penceramah dengan tajuk utama perbandingan agama. Beliau doktor perubatan setelah mendapat Sarjana Perubatan dan Bedah (MBBS) dari Universiti Mumbai. Tahun 1991 berhenti dari kerjaya doktor perubatan dan beralih kepada bidang dakwah .

Dr. Zakir Naik (44) adalah pengasas dan presiden Islamic Research Foundation (IRF) yang memiliki siaran Peace TV di Mumbai,India. Beliau mendapat inspirasi dari Syeikh Ahmed Deedat kerana keupayaan menyampaikan dakwah Islam secara terperinci dan membidas kenyataan agama lain dengan kenyataan dari hafalan ayat-ayat dari kitab Al-Quran, Injil dan pelbagai lagi.

Tokoh Maal Hijrah 2013

Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah menyampaikan Anugerah Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan kepada Doktor Zakir Abdul Karim Naik pada Majlis Perhimpunan Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 1435H/2013M di Dewan Plenari, PICC, Putrajaya, Malaysia pada 5 Nov 2013. Ini adalah untuk perkhidmatan yang signifikan dan sumbangan besar beliau kepada perkembangan Islam di peringkat antarabangsa.

Wednesday, April 06, 2016

MOOD REPUBLIK TOUR PAHANG 2016




agak2 ada aksi mcm kes fareeda tu tak?



Tuesday, April 05, 2016

Kerana Mu SWEET LOVE

Kecoh jadinya dek kerana Sweet Love kan... adoyaii.. sampai Mufti pun tegur... 

kepada yang tatau apa CikCloudy duk bebel ni, nahh baca ni...

DEMI Sweet Love, kehangatan mentari sanggup diredahi. Malah lautan manusia tidak lagi dihiraukan.

Seawal jam 2 petang, sekali lagi Butik Fareeda di Bandar Baru Bangi digegarkan dengan kehadiran ribuan peminat setia tudung eksklusif itu yang menyerbu perkarangan butik untuk mendapatkan nombor giliran bagi pembelian keesokan harinya.
Gegaran di Butik Fareeda berterusan sehingga lebih dua jam Sabtu, baru-baru ini hampir sahaja tidak dapat dikawal dengan pertambahan orang ramai setiap masa.
Fenomena luar biasa ini, memaksa pengedaran tiket (nombor giliran) yang dijadualkan dibuka pada jam 5 petang diberikan sejam lebih awal.
Tidak sampai satu jam, lebih 1,500 nombor giliran habis diedarkan, memaksa pengurusan Butik Fareeda mengeluarkan sehingga lebih 2,000 lagi tiket sehingga jam 6 petang.

Semua ini dilakukan demi tidak ketinggalan mendapatkan koleksi terbaru Sweet Love Fareeda yang hanya dikeluarkan dalam tempoh sangat terhad.
Pengarah Fareeda Global Resources Sdn Bhd, Mawar Abdul Karim berkata, jumlah pelanggan yang beratur tidak dijangka.
"Awalnya, kami menjangkakan hanya 1,000 pelanggan. Tetapi sambutan Sweet Love amat luar biasa. Pengedaran tiket mula diagih bermula jam 3.30 petang dan sehingga jam 4.30 petang lebih 1,500 tiket telah kehabisan.
“Kehangatan ini memaksa kami mengeluarkan lebih 500 tiket lagi untuk diagihkan dan ke semua tiket habis dalam tempoh tidak sampai tiga jam,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Butik Fareeda, baru-baru ini.

Bagi Mawar, apa yang lebih penting, tiada sebarang insiden tidak diingini berlaku. Walaupun berlaku tolak-menolak, segalanya berjaya dikawal anggota Rela bersama pihak pengurusan.
“Salah satu faktor yang mendorong kehangatan ini terus membara adalah kerana pelanggan tidak mahu ketinggalan mendapatkan koleksi terbaru Sweet Love yang boleh didapati hanya di Butik Fareeda di sini.
“Pelanggan pula bukan sahaja datang dari kawasan sekitar, Selangor dan Kuala Lumpur tetapi ada juga yang sanggup datang jauh dari Kelantan, Pulau Pinang dan Johor,” katanya.

Lebih 50 paten Sweet Love dikeluarkan
Sempena pelancaran koleksi Sweet Love, sebanyak 50 paten terbaru dikeluarkan.
“Harga jualan bermula RM120. Pembelian pula sangat terhad dan koleksi ini tidak akan dikeluarkan lagi sebaik jualan berakhir pada Ahad.
“Butik pula dibuka dari jam 10 pagi sehingga jam 10 malam. Hanya sekumpulan pelanggan dalam 20 hingga 30 seorang dibenarkan masuk dalam satu-satu masa,” katanya.

Katanya setiap pelanggan pula hanya dibenarkan melakukan pembelian dalam tempoh masa setengah jam,” katanya.

Tambah Mawar, Sweet Love bukan sahaja dijadikan koleksi peribadi, tetapi sesetengah pelanggannya turut menjual koleksi eksklusif itu sebagai salah satu sumber pendapatan.
“Mungkin atas faktor inilah juga yang membuatkan mereka ‘menyerang’ Butik Fareeda tanpa menghiraukan kepenatan dan hangatnya suasana,” katanya. - sumber Sinar Harian Online



sumber gambar - Sinar Harian Online



Wednesday, March 30, 2016

DOMINO'S PIZZA TAMAN TAS KUANTAN


ada branch domino's pizza baru buka kat taman tas kuantan... depan ten ten... sama baris dengan watson taman tas

ok sekian laporan..

Sunday, March 20, 2016

KARNIVAL MALAY THAI DI KUANTAN




Sekarang ni sedang berlansung Karnival Malay Thai di perkarangan Stadium Darul Makmur, Kuantan. Karnival Malay Thai ni sebenarnya karnival jualan makanan masyarakat Melayu dari Thailand. Macam Pesta Makanan Thai gitu laa.. Karnival ni berlansung dari 15 mac hingga ke 25 mac 2016 (sempat lagi korang nak g ni...)




Antara gerai2 yg ada... byk gak la gerainya..ada dlm 30 lebih kot... 



Satun dan Sg. Padi adalah antara nama-nama tempat di Selatan Thai



ikan bilis dan baby crab

yang paling best nyer, rata2 peniaga letak sample makanan... so bleh makan free la.. penting ada sample sbb tak semua makanan yg dijual tu kita pernah makan, so sebelum nak decide nak beli ke tak mesti nk tahu dulu rasa dia camne kan..


jala mas kering (yg kuning2 tu)


churros dan telur burung puyuh, yg berlidi tu rasanye sosej yg dibalut dgn telur


kreatif kan dia orang ni... telur puyuh dia just masak dlm dapur mcm tu je.



chakuih spain nama nyer... 


menarik kan.. ada 2 gerai kalau tak silap yg jual churos ni



tu plak pencicah churros tu.. ada rasa pandan, coklat, susu, egg custard etc... 





ok penat dah nk taipp... korang jamu mata jek la yer dgn gamba makanan2 nih... muahahaha














ni plak pau udang... another creative one.. kann...



























miang kham


Saturday, March 19, 2016

Santan Sawit

Best ker kalau masak pakai santan sawit ni? Xpernah plak bli santan yg dr sawit nih..