nuffnang

Saturday, February 06, 2016

Restoran Steamboat di Kuantan

Semalam tgk kat fb ada sorang facebooker ni (Diana Azlan) buat review pasal tempat2 mkn yg menyediakan makanan steamboat di sekitar kuantan ni.... so berikut ni CikCloudy share ada yg Diana Azlan ni tulis.... ni copy&paste dari Diana... so all credit shud go to her...


Sekarang trend makan steamboat memang tengah meletup dekat kuantan. Jadi harini saya nak buat review sikit sikit pasal kedai steamboat yang saya pernah pergi dekat sini. Kalau ada kedai steamboat yang saya terlepas pandang tolong bagitahu ye.




1) Aniq Steamboat 
- Boleh dikatakan kedai steamboat paling popular dekat kuantan. Siap masuk paper. Tuan kedai memang pro dalam marketing. Terletak di medan warisan, kedai ni design dia menarik perabot semua guna kayu pallet. Yang jadikan dia popular adalah harga yang murah, cuma 19 ringgit satu kepala, barang makanan banyak pilihan dan ada harga OKU lagi. Untuk kekurangan pula dapur arang yang digunakan tu lambat panas. Bila grill makanan nanti jatuh dalam sup. Tomyam pulak agak kurang kaw sikit. Makanan agak lambat topup. Kedai yang sesak dan meja rapat rapat buat kedai jadi panas macam sauna. Tapi yang lain ok. Kalau nak jimat dan sanggup sesak sesak memang recommended kedai. ni. Saya bagi 7☆.


ni yg CikCloudy jumpe artikel pasal aniq steamboat ni kat sinar harian
http://www.sinarharian.com.my/bisnes/nikmati-aniq-steamboat-sampai-puas-1.461845
















2) Angah Steamboat 
- Rasanya angah steamboat adalah kedai first buat steamboat guna konsep dapur arang dekat Kuantan. Pernah masuk paper juga kedai ni. Deco biasa biasa je kedai tepi rumah dekat kampung tengah. Harga ok sama dengan Aniq cuma 19 ringgit satu kepala. Kedai dia tak panas sangat dan suasana kampung. Saya suka barang frozen dia besar besar tak potong kecik kecik macam kedai lain. Side dishes dia agak simple tapi sedap. Ada ketam masak apa entah tapi sedap. Untuk kekurangan pula lokasi agak susah nak cari. Jenuh guna GPS baru jumpa. Tak ada kuah tomyam cuma ada sup. Dapur sejenis macam Aniq, lambat panas. Air cuma ada sejenis iaitu air teh. Sos cuma ada 2 jenis + sambal belacan. Kalau nak makan kambing dia kira asing RM15 sepinggan. Yang lain ok. Saya bagi 6☆.




3) East Coast Steamboat 
- Terletak di jalan beserah. Dulu kedai ni cuma ada steamboat je. Tapi sekarang dah tambah ada grill. Lokasi sebelah jalan besar dekat jalan beserah jadi memang senang nak jumpa. Harga dia standard untuk steamboat dan grill iaitu RM28 untuk 1 kepala. Kemungkinan kedai steamboat paling awal dekat Kuantan. Saya pun tak pasti. Makanan memang banyak choice. Saya paling suka marinated lamb dia. Dapur dia ok. Tak macam Aniq dan Angah, sup dia letak tengah dan grill tepi. Sup pulak ada 2 bahagian. Satu tomyam dan satu lagi sup. Tapi tomyam dan sup agak tak kena bagi selera tekak saya. Sos pulak agak so so tapi yang lain tip top. Saya bagi 7.5☆.




4) Betel Valley Steamboat 
- Kedai ni baru bukak tak sampai setahun kalau tak silap. Terletak di IM7, depan nasi kukus Mama, sebelah TMG Express. Kedai dia memang lawa. Deco perabot semua kemas sampai nak masuk pun takut kot kot harga taraf hotel. Tapi tak pun. Harga dia standard je. RM 30 untuk dewasa, RM15 untuk kanak kanak. Deco dia menarik jadi kalau nak buat majlis ke apa memang okay sangat. Dapur dia ala korea guna eletrik. Mesti mahal bil tiap bulan. Makanan semua ok. Barang grill ada macam macam jenis perapan. Pilihan banyak, dan semua makanan dia tertutup. Jadi kebersihan dia terjamin. Makanan dia letak atas tempat ada air batu jadi boleh tahan fresh la kot. Tomyam memang kaw. Staff semua friendly dan laju buat kerja. Untuk kekurangan pula kambing cuma ada time weekend je. Sup pula boleh pilih satu jenis je. Sup ayam atau tomyam. Tapi boleh tukar tukar jadi tak ada masalah. Saya bagi Betel Valley 8☆.




5) SuperKitchen Kuantan 
- Kedai ni memang besar. Kalau lalu depan IM8 tu memang dari jauh dah nampak. Terletak di IM8, superkitchen ni dengar cerita kerabat Pahang yang punya. Pernah masuk jalan jalan cari makan lagi tau. Konsep dia bukan buffet. Jadi dia tak ada kira ikut kepala. Kita bayar apa yang kita ambik. Jadi tak ada la membazir dan tak rugi la kalau yang jenis makan sikit. Dia punya konsep macam pergi supermarket shopping barang dan masak sendiri. Kita ambik tray ada kaler kaler. lain kaler lain harga dia. Contoh macam 1 tray ada sayur 2 ringgit. Tray ada ayam 4 ringgit. Camtu la. Deco dia sangat menarik. Ada laci bawah meja tempat letak sudu garfu semua. Dapur dia pun siap ada touchscreen. Untuk kekurangan pula makanan dia tak banyak pilihan. Dan harga pula agak mahal. Nasi goreng kerabu RM13 sepinggan. Pasal dia bukan buffet jadi makan kena control sikit so kurang kenyang dan jadi takut takut nak tambah bahan steamboat. Tapi overall memang ok. Saya bagi 7☆.




Ada banyak lagi kedai steamboat saya tak pergi. Contoh macam Sri Affa, Dee Roffa, Johnys, Seol Garden. Kalau ada yang dah pergi boleh review dekat komen ye.  - Diana Azlan








ni ada satu lagi... dekat Petronas Tg Lumper.






Saturday, January 30, 2016

BLOG BEST

Tadi duk scroll down kat blog list CikCloudy ni... nampak la blog2 best yg dulu selalu duk jenguk... byk dah rupanye yg dulunye active blogger tapi sekarang dah bersawang dah blog masing... 

antara yg dah penuh ngan sawang..

blog 

I am not a Sugar Daddy, Not Even An Abang Angkat (Yet).
Cat'z Cafe
Hanis Zalikha
Salam Dua Benua - ni mmg kak min announce tutup dah
Fabulousity by Rizalman
Dari Kelate Ke Copenhagen

and a few more that i used to frequent a lot before..

thank God... masih ada lg must read blog yg masih aktif

antaranye blog sillylady, blog kak di, blog proud duck, blog arena, blog emila and a few more..

for me, ciri2 blog yg best ialah blog yg ditulis dengan seikhlas hati.. bkn propa bkn asyik nk promote barang.. atau pun buat paid review... TAPI  as a blogger... nk buat blog jd best.. mmg kena bare it all lah kan... hmmm... baru lah best org baca cerita yg ori... mcm sillylady nyer blog... mcm kak di nyer blog

Tuesday, January 26, 2016

COMEL TAPI MEMBAZIR JE



of late... duk browsing online shop yg mengarut2 nih.... tp geram sgt nk beli...







ni jenis whiteboard nyer sticker.. actually CikCloudy duk mencari yg jenis blackboard tu... tampal kat dinding... mesti best kan...

kalau cik sillylady mesti dia suka gak online shop ni... ngeeee

http://www.65daigou.com.my

Sunday, January 24, 2016

Monday, January 18, 2016

Kafe Malaysia-New York (MYNY) di Kuantan

Kali ni CikCloudy  nk buat review MYNY Cafe pulak..


Cafe ni ada 3 cawangan kat Kuantan... satu kat Bandar Indera Mahkota, satu kat Taman Tas 

dan satu lagi kat Air Putih.. apa yg best kat cafe ni? Jom kita jamu mata tengok gambar2 

menu nyer





ni menu utk local dishes


curry laksa











tofu & garlic bread


kat MYNY ni selain sedap.. yg bestnyer pilihan menu dia yg mcm2... western ada, local pon ada...







cookies nih best sgt.. aritu mkn smpai sekarang duk tringat-ingat.. skarang ni ada promosi... dapat free je cookies ni














ok... ni apa yg CikCloudy kena bayar utk mkn 2 orang ... filtered water tu.. air suam

memang CikCloudy recommend lah MYNY Cafe ni sebab sgt cozy dan pilihan mkanan yg banyak... ni tak citer lg pasal kek n pizza nyer.. kalau yg dekat IM ada jual pelbagai jenis roti lagi...






ok ni plak MYNY cafe dalam harian metro







Teks dan gambar Ainal Marhaton Abd Ghani 

rencana@hmetro.com.my


Menjengah masuk ke Kafe Malaysia-New York (MYNY) di Bandar Indera Mahkota, Kuantan, terasa seperti berada di dalam restoran atau kafe antarabangsa ‘mat salih’ dengan hiasan dinding dan menu berbahasa Inggeris.
Begitupun, ia bukan krisis identiti kerana kerana Kafe MYNY diwujudkan untuk mengetengahkan makanan utama penduduk New York yang majoriti­nya berketurunan Itali yang menjalani gaya kehidupan ‘cepat, mudah, ringkas’ termasuk dalam penyediaan makanan dan minuman.
Pegawai Pemasaran Kafe MYNY Amirul Mu’min Shaharul Badri berkata, hida­ngan disajikan di kafe berkenaan menepati cita rasa penduduk tempatan dengan menjadikan piza dan spageti sebagai sajian utama.


“Melihat buku menu saja pelanggan sudah ‘kecur air liur’ dan sukar membuat pilihan sebaik melihat kepelbagaian kek keju, pasta, piza, burger, salad, malah pencuci mulut sekali pun yang menggunakan resipi asli dari kota New York.
“Tidak perlu ke New York untuk menikmati cita rasa asli lebih 300 menu yang disajikan. Buat pesanan di sini dan hidangan sampai ke meja dalam tempoh tidak sampai 10 minit,” katanya ketika ditemui di kafenya, baru-baru ini.
Menurut Amirul Mu’min, berdasarkan kehidupan yang sangat sibuk dan sentiasa mengejar masa di kota New York, pelanggan kafe MYNY juga mendapat keistimewaan itu apabila hidangan disajikan dalam dalam tempoh singkat dengan kecekapan dan kemahiran tukang masaknya diketuai Ketua Cef Mohamad Saiful Shamsuddin.
“Kepelbagaian menu istimewa penduduk New York membuatkan pelanggan rambang mata kerana ingin mencuba semua sajian dan itulah daya penarik utama penduduk tempatan berkunjung ke Kafe MYNY
“Sajian masih berasaskan spagetti dan piza yang menjadi makanan utama penduduk New York dihidangkan seringkas mungkin seperti zeppole, arancini, the five fingers set, spagetti aglio olio, grand central pizza, yankee stadium pizza, spagetti marinara dan spagetti joe,” katanya yang memaklumkan dua lagi cawangan kafe itu dibuka di Air Putih dan Taman Tas, dekat Kuantan.
Menurutnya, ada 28 jenis kek keju disajikan termasuk blueberi, strawberi, mangga, cip coklat, black forest, mentega kacang, red velvet fantasy dan mocha marble yang dijual pada harga RM7.31 sepotong.
“Tak perlu ke New York untuk menikmati kek keju yang kelazatannya sukar digambarkan dengan kata-kata. Makan dulu di sini baru tahu keistimewaannya kerana kami menggunakan keju asli dan kacang vanila yang dibawa dari sana.
“Bahagian bawah kek keju ini dilapisi campuran biskut mentega dan biskut cip coklat yang dihancurkan sebelum dimampatkan bagi mengelakkannya berderai atau hancur ketika dimakan,” katanya.
Amirul Mu’min berkata, zeppole makanan paling ringkas diperbuat daripada doh piza yang digunting menjadi kepingan kecil sebelum digoreng hingga bertukar warna keemasan. Ia kemudian digaul gula ising dan dimakan bersama ais krim yang dijual pada harga RM6.25 setiap set.
“Zeppole sebenarnya lebih dikenali sebagai makanan jalanan penduduk New York yang enak dimakan ketika masih panas. Ringkas dan mudah penyediaannya.
“Ramai pelanggan memilih zeppole sebagai hidangan sampingan untuk mengambil ‘mood’ seolah-olah berada di New York,” katanya.
Katanya, arancini pula masakan diperbuat daripada bebola nasi Itali yang digaul dengan serbuk roti berintikan sama ada daging lembu atau ayam yang dicencang dan disebatikan dengan keju mozarella sebelum digoreng garing.
“Bebola nasi Itali ini dimakan bersama sos marinara atau sambal dan pelanggan boleh menikmatinya sambil membayangkan penduduk New York makan nasi.
“Piza grand central pula sedikit berbeza dengan piza biasa kerana ia dibahagikan kepada lapan bahagian dalam satu kepingan besar piza de­ngan nama unik iaitu piza Manhattan, piza Brooklyn, piza The Bronx, piza SoHo, piza TriBeCa, piza Queens, Hawaiian Pizza dan piza stadium Yankee,” katanya.
Katanya, piza disediakan dengan bahan asas sama iaitu sos marinara, parmesan, mozzarella dan oregano sebelum bahan lain yang ditambah mengikut jenis piza pilihan.
“Pelanggan dalam kumpulan besar biasanya memilih piza grand central kerana ada banyak pilihan dan pastinya rasa yang berbeza,” katanya.
Menurutnya, menu ‘stay together special’ mengete­ngahkan set New York, Honolulu, Time 4 pizza party dan party everywhere adalah gabungan piza pilihan bersama sup cendawan.
“Gabungan kek keju, kek crepe dan kek dengan minuman panas latte panas, mocha atau cappuchino dengn slogan ‘Love in Brooklyn Set’ menjadi pilihan pasangan kekasih atau suami isteri.
“Ini juga sebahagian daya tarikan kafe untuk pasangan meraikan hari istimewa di sini,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 19 November 2015 @ 5:03 AM



ANTARA sajian utama yang menanti di Kafe MYNY.

Friday, January 08, 2016

HUTANG DHUHA

Baru je last entry cakap pasal niche kan... well... tak salah rasa nyer kalau di selitkan dan sedikit pengisian rohani... nak gak kumpul saham utk di sana kan :)

Ni actually dapat dr whatsapp group... nak share ngan readers CikCloudy dan juga sebagai rujukan dikemudian hari... senang kan letak kat blog... kat whatsapp cepat je ilang.. 





Satu ilmu yang saya baru tahu yang saya rasa terpanggil untuk berkongsi dengan anda adalah ilmu tentang solat dhuha.

Seorang Ustaz dari Indonesia yang bernama Ustaz Yusuf Mansur sangat memperjuangkan dan membudayakan kelebihan dan manfaat melakukan solat dhuha dan sedekah di negaranya. 

Didalam bukunya bertajuk “ Undang saja Allah; Belajar Syukur, Belajar Yakin” beliau memperkenalkan konsep “ Hutang 2 Rakaat Dhuha”. 

Di dalam buku tersebut beliau membahaskan konsep bahawa kita sudah terlalu banyak berhutang dengan Allah sebenarnya.

  Kerana kita terlupa untuk “membayar” bayaran kerana kita memakai mata, tangan, kaki, jantung serta organ kita yang lain kepada Allah. 

Oleh kerana Allah tahu bahawa kita tidak akan mampu membayar semua nikmat tersebut menggunakan wang, oleh itu Dia dengan kasih sayangnya mensyaratkan bahawa solat sunat dhuha 2 rakaat sebagai bayarannya.

Seperti yang tercatat di satu hadis “  
Pada setiap manusia terdapat tiga ratus empat puluh sendi. Setiap satu sendi harus disedekahi olehnya. Para sahabat bertanya, ‘ siapakah yang sanggup melakukannya wahai Rasulullah?  Rasulullah bersabda, jika terdapat kotoran dimasjid, tutuplah dengan tanah ( buang dan bersihkan), dan jika ada sesuatu yang merintangi jalanan, jauhkanlah. Jika engkau tidak sanggup melakukannya maka solat dhuha dua rakaat sebagai gantinya bagimu” (HR. Imam Ahmad)

Dan menurut riwayat yang lain, “ Setiap pagi semua anggota badan masing-masing dari kalian wajib disedekahi. Setiap kali tasbih adalah sedekah.

 Setiap kali tahmid adalah sedekah. Setiap kali tahlil adalah sedekah. Setiap kali takbir adalah sedekah. Amar ma’ruf dan nahi mungkar adalah sedekah. Semuanya terpenuhi dengan dua rakaat solat dhuha.” ( HR. Muslim ).

Melalui hadis diatas, semakin jelas kepada kita bahawa kita sudah banyak berhutang kepada Allah selama ini rupanya. Ada diantara kita yang berumur 20, 30 malah mungkin 50 tahun, akan tetapi baru tahu akan hal ini. 
Kita baru tahu yang kita sedang berhutang sebenarnya. Bahkan ini baru hutang dhuha, belum lagi dikira hutang solat wajib, hutang zakat, juga hutang yang lain-lainnya.  Pasti sangat banyak kiraannya.

Jika setahun kita berhutang dhuha 2 rakaat, jika dikira agak –agak berapa rakaat yang perlu kita bayar?  Jika setiap tahun mengandungi 365 hari di darab dengan 2 rakaat dhuha yang ditinggalkan, jumlah hutang  dhuha kita pada Allah  setahun adalah 730 rakaat. Maka jika 10 tahun adalah 7300. Masha Allah.

 Bagaimana pula jika 20 atau 30 tahun? Sungguh banyaklah bukan?.
Persoalannya disini, adakah betul kita harus membayar hutang hutang tersebut? Jika ya, bagaimanakah cara mahu membuatnya?.

Untuk menjawab persoalan tersebut, saya ingin berkongsi apa yang diceritakan ustaz Yusuf Mansur didalam buku tersebut tentang hal ini.

 Seorang pekerja kerajaan telah datang bertemunya selepas beliau menyampakan satu ceramah dan pekerja tersebut menceritakan bahawa dia terkena satu musibah.

Wang tabungan yang sudah dikumpul selama setahun telah hilang kerana dicuri. Agak banyak jumlahnya. Dia sangat tertekan dengan hal tersebut dan pergi menemui Ustaz Yusuf Mansur.Ustaz dengan pantas bertanya, “ Ada mengamalkan solat dhuha tak selama ini?” kemudian pekerja itu menjawab bahawa dia tidak atau kalau lakukan pun agak jarang sekali. Kemudian secara langsung ustaz menjawab, “ Patutlah Allah mengambil ( melalui pencuri)  duit tersebut, diambil Allah wang tersebut untuk “bayar” hutang rupanya”. Begitu juga kalau berbisnes atau berniaga, setelah sekian lama berniaga, namun kita masih tak dapat membuat simpanan, itu mungkin kerana kita tidak berdhuha selama ini.

Berbalik kepada persoalan bagaimanakah kita ingin membayar hutang-hutang dhuha kita itu, adakah kita perlu bersolat sunat dhuha tanpa henti supaya hutang-hutang kita terbayar?

 Adakah kita perlu bersedekah supaya hutang kita itu dilunasi?. Anda rasa bagaimana? Mengikut cadangan Ustaz Yusuf Mansur didalam buku tersebut dia ada berkongsi sedikit tips dan cara bagaimana kita boleh membayar hutang- hutang Dhuha kita.

Seseorang bernama Saifullah telah menghantar satu sms
kepada ustaz :

“ Ustaz, saya baru terbaca tentang hutang dhuha di program Dhuha Coffee ustaz. Saya termasuk orang yang mempunyai hutang dhuha dengan Allah. Saya kini berumur 34 tahun 2 bulan. Ertinya jika saya akil baligh umur 10 tahun, saya sudah berhutang 24 tahun. Dalam sekitar 8,760 hari itu saya berhutang 17,520 rakaat. Mungkin ini sebabnya saya merasakan hidup saya kurang diberkati. Sekarang bagaimanakah saya mahu melunasinya? Wassalam”

Antara tips ustaz yang sangat menarik dan relevan untuk diaplikasikan adalah melalui menyeru orang lain juga untuk berdhuha. Ya, ceritakan juga akan konsep hutang dhuha ini kepada sebanyak mungkin orang yang anda kenal. Dengan cara ini sahajalah hutang-hutang anda mampu dilunasi kerana setiap kali orang lain berbuat kebaikan yang mereka dapat inspirasi melalui anda, secara langsung anda akan mendapat pahala. Kebaikan dan amalan yang mereka lakukan secara langsung akan menjadi saham pahala anda juga. 

Namun, pasti akan ada yang bertanya, “ Tetapi bukan semua pandai untuk menceritakan perkara- perkara sebegini kepada orang lain”. Pasti akan terdetik difikiran sesetengah antara kalian.  

Jika anda tidak mampu menceritakan akan tentang konsep hutang dhuha, apa kata anda mulai dengan mengajak orang berdhuha mengikut keadaan dan tahap yang anda selesa.

Jika anda ada Blog atau Facebook, WhatsApp, Telegram, Wechat dan sebagainya, cuba menggalakkan orang lain supaya berdhuha. 

Jika anda sebagai ketua jabatan, sediakan masa 10 minit sebelum memulakan kerja dan mengajak pekerja bawahan anda melakukan solat sunat Dhuha. 

Jika anda seorang pengacara Radio atau Televisyen, selitkan manfaat dan kelebihan Dhuha didalam percakapan anda. Jika anda seorang pemimpin, nasihatilah dan berikan motivasi tentang kelebihan berdhuha kepada rakyat anda. Jika anda guru atau pensyarah, sediakan waktu untuk mengajak pelajar –pelajar anda berdhuha disetiap pagi. Namun, jangan hanya menyuruh, ceritakan juga kepada mereka kelebihan melakukan solat dhuha. Supaya mereka lagi bermotivasi.

Setiap di antara anda mampu membayar hutang tersebut jika anda berterusan menyeru dan memotivasikan akan orang disekeliling anda tentang kelebihan solat sunat dhuha.

 Oleh kerana penulis juga merasakan bahawa diri penulis juga memnpunyai banyak hutang dhuha, maka penulis rasa penting untuk berkongsi akan konsep ini.

 Moga moga jika antara kalian mengamalkan juga menyebarkan kepada orang ramai, harapnya akan terlunasi juga hutang dhuha.


Semoga amalan kita diterima sebagai amalan soleh.

Jom kita sebarkan kerana Allah...������������
In shaa Allah...

NICHE

Blog ni dah banyak tahun usianye, kalau budak dah masuk sekolah rendah dah kot... tapi nyer.. kemajuan blog ni mcm tade sangat la... so.. sempena tahun baru dgn azam nak masyukkk dr segi blog earnings... CikCloudy rasa kena seriously think of this blog punye niche...

So.. pk punyer pk... voila... pappp! mai idea... niche cloudymonday niiiii.... ialahh....

KUANTAN laaaaa....

apa saja pasal kuantan... especially tempat makan yang best kat kuantan ni... places of interest kat kuantan ni... happenings around kuantan... contoh nyer this weekend ada event apa yg menarik... haaaa ... itu mcm la.. ok x? ok takkkk?

dan tak lupa juga apa2 je lah yg viral pasal kat kuantan ni... tapiiii... i will try my best to stay away from political issues etc...

yg tu korang bleh tgk kat fb je... siakap keli ke... ohbulan ke... hihi


so, harapnyer menjadi lah.. dan $$$ dr nuffnang masyukkkk