nuffnang

Wednesday, July 29, 2015

Kabinet Baru Malaysia 2015

entry ni lebih kpd utk sendiri punyer rujukan... senang nk tgk balik...

Senarai penuh anggota jemaah Menteri dan Timbalan Menteri Persekutuan berkuatkuasa 29 Julai 2015:

Perdana Menteri dan Menteri Kewangan: Datuk Seri Najib Razak

Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri: Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi

Timbalan Menteri Kewangan: Datuk Chua Tee Yong
                                                    Datuk Johari Abd Ghani

Timbalan Menteri Dalam Negeri:  Datuk Nur Jazlan Mohamed
                                                          Tuan Masir Anak Kujat

Menteri Kewangan II: Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah

Menteri Pengangkutan: Datuk Seri Liow Tiong Lai
Timbalan Menteri Pengangkutan: Datuk Seri Abdul Aziz Kaprawi

Menteri Kesihatan: Datuk Seri Dr Subramaniam
Timbalan Menteri Kesihatan: Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya

Menteri di Jabatan Perdana Menteri:       
Datuk Mah Siew Keong
                                                                      
Datuk Joseph Entulu Anak Belaun
                                                                      
Datuk Seri Dr Shahidan Kassim
                                                                      
Datuk Azalina Othman
                                                                      
Nancy Shukri
                                                                      
Datuk Seri Abd Wahid Omar
                                                                     
Datuk Dr Wee Ka Siong
                                                                    
 Datuk Paul Low Seng Kuan
                                                                     
Mejar Jeneral Datuk Seri Jamil Khir Baharom
                                                                     
Senator Datuk Seri Idris Jala
                                                                     
Tan Sri Panglima Joseph Kurup

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri: 
Datuk Razali Ibrahim
                                                                                       
Senator Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki (Hal Ehwal Agama)

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan: Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz
Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan: Datuk Mas Ermieyati Samsudin

Menteri Pertahanan: Datuk Seri Hishammuddin Hussien
Timbalan Menteri Pertahanan: Datuk Wira Mohd Johari Baharum

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri: Datuk Seri Mustapa Mohamed
Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri: 
Senator Datuk Lee Chee Leong
Datuk Ahmad Maslan

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II: 
Datuk Seri Ong Ka Chuan

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi: 
Datuk Amar Douglas Uggah Embas
Timbalan: Datuk Noriah Kasnon

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air: 
Datuk Seri Panglima Dr Maximus Ongkili
Timbalan Tenaga, Teknologi Hijau dan Air
Datuk Seri Dr James Dawos Mamit

Menteri Belia dan Sukan: Khairy Jamaluddin
Timbalan Belia dan Sukan: Datuk Saravanan Murugan

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan: Datuk Abdul Rahman Dahlan
Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan: Datuk Halimah Mohd Saidique

Menteri Komunikasi dan Media: Datuk Seri Panglima Dr Mohd Salleh Keruak
Timbalan Menteri Komunikasi dan Media: Datuk Jailani Johari

Menteri Pendidikan: Datuk Seri Mahdzir Khalid
Timbalan Menteri Pendidikan: P. Kamalanthan
                                                         Senator Chong Sin Woon

Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK): Datuk Hamzah Zainuddin
Timbalan KPDNKK: Senator Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah

Menteri Sumber Asli dan Sekitar: Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar
Timbalan Menteri Sumber Asli dan Sekitar: Datuk Dr Ir Hamim Samuri

Menteri Petanian dan Industri Asas Tani: Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
Timbalan:  Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Timbalan: Datuk Alexander Nanta Linggi
Timbalan II: Datuk Ahmad Jazlan Yaakub

Menteri Luar Negeri: Datuk Seri Anifah Aman
Timbalan: Datuk Seri Reezal Merican

Menteri Sains Teknologi dan Inovasi: Datuk Wilfred Madius Tangau
Timbalan Menteri  Sains Teknologi dan Inovasi: Datuk Dr Abu Bakar Mohd Diah

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat: Datuk Seri Rohani Abdul Karim
Timbalan Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat: 
Datuk Azizah Mohd Dun
Senator Datin Paduka Chew Mei Fun

Menteri Kerja Raya: Datuk Seri Fadillah Yusof
Timbalan Menteri Kerja Raya: Datuk Rosnah Shirlin

Menteri Sumber Manusia: Datuk Seri Richard Riot
Timbalan Menteri Sumber Manusia : Datuk Seri Ismail Muttalib

Menteri Wilayah Persekutuan: Datuk Seri Tengku Adnan Mansor
Timbalan: Senator Datuk Dr Loga Bala Mohan

Menteri Pengajian Tinggi: Datuk Seri Idris Jusoh
Timbalan: Datuk Yap Kain Ching









Friday, July 24, 2015

Facebook Cloudymonday



Fb CikCloudy yg sblm ni dah takleh masuk... sob..sob..sob...

Dah macam2 buat takleh gak sebab dia suruh match kan gamba friends kite dengan nama... memang failed la. sebab ntah sapa2 je friends aku dalam fb tu hahaha...

add fb kite yerr... 

Raya 2015




Kek raya orang bagi... secret recipe nyer chocolate indulgence plak tuuu.... tq tq!


Selamat hari raya semua... seminggu di bulan Syawal kan... korang dah start keje ke semua... memang rasa bercinta sangat nak start keje semula kan... best nyer cuti2 raya... 

Raya kali ni CikCloudy tak banyak sangat g beraya rumah sedara mara sebab clash dengan nk beraya ngan kawan2 lama... huhu...immediate family members tu of course g beraya, tapi mcm sedara mara yg jauh2 tu tak berkesempatan pulak nk pergi sebab bila parents CikCloudy g umah depa, kite pulak dah janji dengan kwn2 lama nak jumpe...

korang nyer raya camne? eh... kpd readers.. kite nak mintak maaf la ek.. sepanjang dok menaip kat blog ni... kot2 la ada buat korang terasa hati ker... kosong2 yek... semoga syawal kali ni membawa seribu kenangan kpd kita semua.... enjoyyyy!









Monday, July 13, 2015

Bufet Ramadan di Hotel MS Garden Kuantan





selain menu yg best... satu lagi yg menjadi added value kalau pergi ke MS Garden Kuantan ni... surau dia.... haaa tengok gambar bawah ni... surau hotel MS Garden Kuantan cantik, besar, luas dan bersih... selesa sangat, bukan kebanyakkan hotel yg biasanya jadikan salah satu bilik hotel sebagai ruang utk tetamu solat... bravo kpd pihak pengurusan hotel MS Garden Kuantan.




nombor telefon dan alamat MS Garden Hotel:


LOT 5 & 10, LORONG GAMBUT 
OFF JALAN BESERAH
25300 KUANTAN
TEL: 09511 8888 / 09-517 7899
FAX: 09-517 7016

De Rhu Oriental Kuantan


De Rhu kat Kuantan ni bukan hotel je.. tapi ada oriental restaurant.. dekat dengan UTC Kuantan ada De Rhu Oriental Restaurant.



menu set hidangan ramadhan


Ramadhan ini, Restoran De Rhu Oriental menyajikan set hidangan berbuka dari pelbagai masakan Arab, China, Melayu dan Minang. Hidangan termasuk minuman, kuih-muih tradisional dan dessert. Hanya RM27 bersih utk seorang.utk makluman lanjut sila hubungi kami di 09-5141169


CikCloudy tak pernah lagi berbuka kat sini tapi dah pernah g makan sebelum puasa baru nih.. memang sedap sebab susah kan nak dapat makan masakan cina yg halal.. ni menu ke de rhu oriental












nombor telefon de rhu oriental restoran 09-5141169 -095579000

no telefon f&b manager restoran de rhu oriental kuantan 013 921 8168










a bit pricey.. sekali sekala boleh la..



Sunday, July 12, 2015

Pasar Ramadan Mentiga, Pekan

Sebelum kite explore param atau pasar ramadan kat kuantan je kan... weekend ni kite pi pekan plak.. tade la jauh sangat tp biasa nyer kalau orang yg duk kuantan tade lah nk ke pekan semata2 nk p bazar ramadan kan,,, tapi CikCloudy ni kan suka explore2 demi readers tercinta jugak lahh.. tp sebenarnyer lebih kepada nak berjalan je..

Memang almost every year pun bila dah bosan dengan param kat Kuantan, kite p lah kat pekan... kat Pekan ada 2 param yg besar.. satu yg betul2 kat bandar pekan, yg kat tapak pasar tani tu, dan satu lagi yg aku pi nih... kat Mentiga..





haaaa... tengok pon nampak best kan... sesungguh nyer gambar ni tak menipu... memang sedap amats! dalam gamba kat atas ni ikan patin bakar. Harga? erkk sorry lupa lak nk tanya.. sebab CikCloudy tak bli yg ni... kite beli yg kat bawah ni...






Ikan pari bakar... RM10 seketul. Sangat sedap sebab sambal tu memang cukup segala rasa dia... rempahnyer, sedikit pedas, masin nyer masam nyer cukup... ikan plak fresh...mmg terbaiklah.. tak nyesal drive jauh2 sampai ke Mentiga ni







ini pulak something different that caught my eyes... mula2 tu ingat apa benda ni.. apsal dia isi dalam plastik satu satu camtu...



rupanyer bukan balut dalam plastik... tu dia balut mcm kulit popia, tp texture dia bukan mcm kulit popia.. mcm dibuat dari tepung beras je... ni popia vietnam rupanyer.. dalam tu ada sayur2 dan isi ayam dan ketam.. ada gak yg isi udang... pastu makan dengan cicah yg dlm lastik tu.. ok la... bleh l diterima oleh tekak ku... rasa sihat je makanan ni... sebab dalam tu sayur2 dan isi ayam/ketam/udang je kan... 


so itu sajalah laporan CikCloudy utk param di Mentiga nih... CikCloudy just highlight 2 makanan yg special dan unik je, sebab makanan2 lain tu standard apa yg ada kat param lah..
petang ni... nak ke param mana pulak kita??? :)

Thursday, July 09, 2015

Jom

Susunan Solat Sunat dan amalan menjelang 10 mlm terakhir Ramadhan 1436H..

Awal Pagi
- Solat Sunat Tahajud
- Solat Sunat Taubat
- Solat Sunat Hajat
- Solat Sunat Witir

Bersahur
- Solat Sunat Sblm Subuh
- Solat Subuh Berjemaah
- Membaca Surah Al Waqiah

Pagi
- Solat Sunat Dhuha

Tgh
- Solat Sunat Sblm Zuhur
- Solat Zuhur berjemaah
- Solat Sunat Selepas Zohor

Petang
- Solat Sunat Sblm Asar
- Solat Asar berjemaah

Berbuka Puasa
- Solat Sunat Sblm Maghrib
- Solat Maghrib berjemaah
- Solat Sunat Selepas Maghrib
- Solat Sunat Sblm Isyak
- Solat Isyak Berjemaah
- Solat Sunat Selepas Isyak
- Solat Terawih berjemaah
- Solat witir berjemaah
- Tadarrus / Tilawah Al Quran
- Membaca Surah Al-Mulk
- Istighfar 100x
- Subhanallah Wabihamdih, Subhanallahil Adzim 100x
- Laa ilaaha illallah 100x
- Hasbiyallahu Wani'mal Wakil 100x
- Subhanallah Walhamdulillah Walaa ilaa Ha illallah Allahu Akbar 100 x

dan..

Jangan Lupa bersedekah.. sekadar berpesan pada diri sendiri..

Semoga bermanfaat pd semua jugak..

In Shaa Allah..

Wednesday, July 08, 2015

Buffet Ramadan di Hotel Mega View Kuantan






Previous entry pasal tak g berbuka puasa kat hotel lagi kan tahun ni... haa ni dia menu berbuka puasa di hotel mega view kuantan.... CikCloudy tak g pun lagi... just email the hotel n mintak menu nih... utk rujukan korang gakkk... 

Tuesday, July 07, 2015

Berbuka Puasa Di Hotel



I am flattered... ngeeee....

ada jugak rupanyer org yg duk tertunggu2 entry pasal berbuka puasa kat hotel... tapi sorry lah tahun ni setakat ni tak berkesempatan lagi berbuka puasa kat mana-mana hotel kat kuantan nih... 

kpd yg komen kat atas tu... rasa nye de rhu tahun ni lebih kurang sama cam tahun lepas la kotttt.... 

http://cloudymonday.blogspot.com/2014/07/berbuka-puasa-di-de-rhu-beach-resort.html