nuffnang

Monday, October 04, 2010

Mari Main Masak-Masak: Asam Pedas

Selamat Pagi puan di rumah dan di pejabat...

Di hari Isnin yg agak cloudy ini, CikCloudy sangat riang hati nak memasak. Di hari ini CikCloudy hanya melepak2 di rumah (cuti la tu) setelah dari ujung minggu lepas ke sana sini

Kita masak yg simple2 dah lah yer.. bukan nak bg impress mak mertua ke apa ke kan... nak bg impress tekak kita je.. :)

So, selongkar dalam fridge, jumpa lah bahan2 yg boleh di buat asam pedas.. yeahh.. lama sudah tak masak asam pedas.

ok... let's have a look at the most important ingredient..

ini diaa...



haha... Tumisan Asam Pedas Maggi! Mcm buat entry berbayar pulak kan.. too bad.. it's not a paid entry.. owhh.. in my defense.. ini bukan bermakna saya tak pandai masa asam pedas from scratch yer.. ini merupakan kali pertama, ye.. first time masak asam pedas pakai instant ingredient mcm nih.. saje aritu masa beli groceries gatal tangan nak campak tumisan asam pedas maggi ni to my shopping cart..

ok..kite teruskan..




asam jawa nih sib baik ada dlm fridge.. tapi kalau tak tambah pun ok gak..




ok.. kita mula kan proses nyer..




haha.. aku guna ikan nih sajorkkk... tade stok ikan yg sepatutnyer..




at the same time.. kena lah masak nasik kan.... another nasib baik... itu sahajalah beras yg ada dlm rumah nih.. adehhh... pastuuu ada plakkk mahluk ni..



lama sangat dah kot beras ni tak diusik.. itu yg ada makhluk lain usik dulu kot...







owhh... by the way.. saya adalah masak nasi dengan cara manual tau.. tak main la rice cooker...
kepada yg tak pandai masak nasik cara manual kat atas dapur gas... sila refer kat sini atau sini
untuk cara-cara masak nasi bila balik ke rumah mak mertua.. hehe




sementara menunggu asam pedas n nasi masak.. marilah kita melantak biskut raya...
yang available ialah cornflakes madu... yummm..



pastu... nak wat ikan goreng la plak... so.. cari punyer cari.. akhir nyer jumpe lah..



hehe.. bekas je sos spaghetti.. tapi dalam nyer ada...



kunyit!! atau neighbor i panggey tumeric.. yeahh coz dia minah salleh kan..



bermandi kan garam dan kunyit... hehe.. memang jadi masin.. haha.. masin tanda nyer???




oklah... sudah masak.. mcm tak menarik la plak kan.. hmmm... sebab ikan nyer kot?


Semua dah ready, time to wait for MrMonday to come home....

hehe.. ye lah sangat kan..


ok . dah. sekian.. now go buat keje opis nuhhh...

3 comments:

mache boy said...

Yum..Yum..best tu tp bkn ke cik abe suka mkn kari kepala ikan merah....hehehe

Asmara said...

hi cik cloudy, pakai perencah express pun sedap jugak kan. hehe..

miss cloudy said...

huuuh... kari kepala ikan merah pulokk... ok ok akan ku belajar..

asmara... yeahhh!