nuffnang

Thursday, July 26, 2012

Resipi Kari Ikan Tenggiri



Kari Ikan Tenggiri

Kari Ikan Tenggiri

Kari Ikan Tenggiri
English | Bahasa Malaysia
Masa Penyediaan
50 minit
Hidangan Untuk
6 orang
Kemahiran Diperlukan
Permulaan

Bahan-bahan

500g atau 2 ketulIsi Ikan Tenggiri
6 ulasBawang putih, dihiris halus
2Bawang merah, dihiris halus
1 inciHalia, dihiris halus
1 peketMAGGI Tumisan Kari Ikan
1 camca tehMAGGI CUKUP RASA
All-in-One-Seasoning
1 camca besarMinyak masak
5Bendi, dipotong separuh
2Medium tomatoes, cut into 6 wedges
1Terung bulat bersaiz sederhana, dipotong berbaji 10
500mlNESTLÉ Low Fat Milk
2 camca besarJus limau kasturi
Gula dan garam secukup rasa
2 batangDaun ketumbar untuk hiasan
MAGGI CUKUP RASA             All-in-One-Seasoning, NESTLÉ Low Fat Milk


Informasi Pemakanan
Tenaga269Kcal
Karbohidrat12g
Protein22g
Lemak14g
Tips ringkas dari Nestlé
Tahukan Anda
Susu rendah lemak merupakan alternatif yang lebih baik berbanding santan kerana ia mengandungi kurang lemak.

Petua Berguna
Kari biasanya mengandungi lemak yang tinggi, jadi pastikan anda sentiasa bersederhana dalam hidangan.

Cara Memasak

  1. Cuci dan bersihkan isi ikan Tenggiri, kemudian lumurkannya dengan 1 sudu kecil garam.
  2. Dalam periuk saiz sederhana, panaskan minyak masak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik aroma. Tambahkan MAGGI Tumisan Kari Ikan dan goreng sehingga wangi.
  3. Tambahkan NESTLÉ Low Fat Milk, kacang bendi, terung dan reneh sehingga 15-20 minit pada api kecil sehinggalah sayur lembut. Pastikan kuah sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia melekat.
  4. Tambahkan kepingan ikan Tenggiri dan tomato yang telah dipotong dan biar selama 5 – 10 minit atau sehingga ikan telah masak. Masukkan jus limau kasturi dan tambahkan gula dan garam secukup rasa (jika perlu). Kacau dan tutup api.
  5. Hiaskan dengan daun ketumbar dan hidangkan dengan nasi panas.

No comments: