Resipi Dari Istana |
Puding Raja |
|
|
Bahan-bahan - 4 sikat pisang lemak manis – dibuang kulit
- 1 cawan biji gajus – digoreng
- 2-3 genggam urat emas/jala emas
- 200g buah prun – dipotong empat
- Buah ceri merah/hijau
- 2 sudu besar minyak sapi*
- Minyak untuk menggoreng
Untuk Kuah Puding- 1 tin (410 g) susu cair/sejat
- 3 biji telur – diambil kuning sahaja
- Daun pandan – disimpul
- Air sebanyak ½ tin susu
- 1-2 cawan gula (ikut rasa)
- Esen vanila
*untuk mengelakkan pisang dari melekat |
|
Cara memasak Kuah Puding Pukul kuning telur bersama susu cair/sejat dan air. Tapis untuk membuang pusat putih telur. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut. Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila. Jangan guna api besar dan kacau selalu supaya tidak bergentel. Keluarkan daun pandan bila siap.
|
Cara MenghidangAturkan pisang goreng 2-3 lapis di dalam mangkuk. Taburkan urat emas. Kemudian aturkan buah prun, ceri dan biji gajus. Tuangkan kuah ke atasnya apabila hendak dimakan.
|
yang kuning-kuning tu jala mas nama nya..
ni contoh gambar puding raja pekan yang aku bli kat pasar ramadhan
No comments:
Post a Comment