Semalam my mom called.. asking for Buttered Prawn recipe... not that I'm a pro in making buttered prawn.. she actually called to ask for me to goggle d recipe... duhhhh!
So, I gave her d recipe, tapi lepas berbuka tadi I called her to know the end result.. dia cakap, tak menjadi... yg tak jadi nyer egg floss tu... yg paling syok kalau makan buttered prawn ialah rambu-ramba telur goreng nyer tuu.. or egg floss.. yang tang egg floss tu tak menjadi... dah ikut dah recipe nyer tapi still tak jadi macam yg biasa kita makan kat kedai tu... so i turned to youtube plak.. and jumpe video ni.. tapi tak clear sgt la..
pic from http://www.friedchillies.com
ni dari myresipi.com
Bahan-bahan
- 400gm udang sederhana besar-buang kepala dan belah belakangnya
- 5 sudu besar butter
- 3 biji telur kuning-dipukul sedikit (jun guna 3 kuning dan 1 telur putih)
- 4 cili api-dipotong2
- 2 tangkai daun kari
- 1/4 cawan susu cair
- 2 ulas bawang putih-dicincang
- pepper, gula n garam
Cara-cara
- Panaskan 2 sudu besar butter, goreng udang 1/2 masak. Angkat dan ketepikan.
- Tambah butter selebihnya, atas api sederhana, masukkan bawang putih. kacau.
- Masukkan telur, kacau selalu. (boleh juga titikkan guna hujung garfu bg mendapatkan tekstur telur yg halus mcm kat restoren tu)
- Masukkan juga daun kari, susu cair, cili api dan perasa2 sambil kacau selalu.
- Masukkan udang dan kacau lagi hingga garing. Boleh dimakan dengan nasi putih
No comments:
Post a Comment