nuffnang

Friday, October 28, 2011

Kedekut Dengan Diri Sendiri

Berjimat cermat itu bagus..

Tapi, suatu insiden weekend lepas membuka minda aku..

Mr.Monday and I dok ronda2 mall.. pastu I said something like this to him..

Nak beli kasut tu la, sebab kasut skarang ni yg pakai utk g keje menyakitkan kaki.. sebab kasut yg selalu pakai g keje tertinggal kat kampung plak..tapi tunggu gaji dulu lah baru beli.. (dengan niat dalam hati nak berjimat cermat la)

Tanpa kusangka, Mr.Monday cakap beli je lah, duit ada kan, u penat-penat keje, u nak berkira pulak nak beli benda-benda yang penting utk diri u sendiri, pastu nanti ngadu sakit kakilah, sakit lututlah... sapa susah? I jugak yg susah kena urutkan kaki u kann (ecehhh.. yg italic tu ayat berangan je ye, jgn salah sangka.. haha)

So, I end up membeli itu kasut yang harganya bukan RM50 dan bukan RM100... beli yg mahal sket sebagai investment di hari tua.. hehe.. agar tumit tak sakit..

Kekadang kita ni tak boleh kedekut sangat dengan diri sendri, kita kena manjakan diri sendiri gak kan.. lavish kan diri sendiri gitu... tapi bukan maksud aku every month kena beli handbag baru kasut baru yer.. berpada-pada lah...

Aku rasa bonda ku tersayang nyer influence ni.. byk dah aku nampak ciri-ciri dia dalamJustify Fulldiri aku.. biasalah kan.. mak-mak nyer perangai camner.. yg baik-baik, yg best-best bagi anak, bagi laki.. apa2 je lah baik dr segi makanan, pakaian dan barang2 keperluan lain..

Kalau dia dapat hadiah yg best ke, ada makanan yg best ker (makanan lagi..) mesti dia akan simpan dan bagi anak.. dia dapat yg lebih2 pun jadilah kan.. hmm tetiba rasa sedih pulak.. tapi biasanyer macam tu lah mak-mak kita kan...

I am not saying that's not good, tapi kekadang kena fikir diri sendiri jugakkan.. contoh paling simple aku perati my mom.. kalau tuala mandi yg dia pakai, yg dah byk tahi lalat ala-ala kesat pun tak berapa sedap meresap dah air.. yg baru dan best bagi anak-anak, suami pakai..


Coz, they wanted the best utk orang2 yg dia sayangkan... so kita nyer peranan.. kena marah lah kat dia.. Aku kalau tengok dia pakai yg macam lebihan orang lain je, sure aku akan bising, dan samalah jugak aku rasa apa yg Mr.Monday buat kat aku tu..


because we wanted the best for our loved ones....




2 comments:

norinaomar said...

yup,that's so true!
saya pun belanja lebih untuk kasut,tapi ada je yang murah2 tapi lebih tahan dari yg mahal..
beli sandal scholl pun talinya boleh putus..maknanya saya ni ganas,bukan salah brand hehehe

Dida mumin♥ said...

true indeed!