nuffnang

Saturday, March 26, 2011

Kenapa Bunuh Diri

Rentetan kes semalam kat KB Mall tu, ramai pulak la bukak topik, kenapa laa nak bunuh diri... so hasil google-an CikCloudy ialah....

Sebab kenapa orang bunuh diri atau cuba bunuh diri...

1. They’re depressed. - kemurungan.. sedih yang berpanjang akan sesuatu masalah, dan keperitan itu dah tak tertanggung lagi

2. They’re psychotic - sakit jiwa, atau orang yg Schizophrenicsada suara-suara halus yang suruh terjun, suruh kelar etc

3. They’re impulsive. - terjadi semasa di bawah pengaruh alkohol

4. They’re crying out for help, and don’t know how else to get it. - orang ni bukan dia nak mati pun cuma nak tarik perhatian org sekeliling (family and frens) sbb nak bgtau dia tgh ada masalah

5. They have a philosophical desire to die - contohnya orang yang mengalami sakit yg boleh membawa maut - terminal illness

6. They’ve made a mistake. This is a recent, tragic phenomenon in which typically young people flirt with oxygen deprivation for the high it brings and simply go too far. The only defense against this, it seems to me, is education.

amik sini

1 comment:

Cik Wanie Ghani said...

bunuh diri bukan jln penyelesaiannya,
ada byk cara lain selain bawak berbincang n ntahlah mereka fikir itulah cara yg terbaik.....

dunia dunia