nuffnang

Thursday, May 13, 2010

Hidup Ni Senang Jer Kalau...

Tadi at my workplace while doing something yg sangat boring... terpikir...

Hidup kita ni akan jadi senang je kalau kita tak bertunjangkan nafsu dan emosi..


Jalani kehidupan dengan berpaksikan iman dan akal, maksud nyer ikut je apa ajaran Islam dan gunakan akal.. yg biasa buat kita jadi tensen nyer bila emosi dan nafsu bertembung dengan akal yg waras..

contoh,

Bos bagi keje, ikut formula biasa.. kita kena buat je la kan tanpa banyak kerenahkan.. tapi realitinya.. bila bos bagi keje.. ada yg persoalkan, why me? why not orang sebelah aku nih? Mula lah emosi dan nafsu menguasai kepala kita kan... mulalah timbul anasir2 negatif dalam kepala, bos ni saje nak wat naya kat aku lah nih.. dan macam-macam lagilah yang negatif hinggap di minda...

but still... life is simple.. we make it complicated

dalam dunia hari ni.. duit antara punca utama yg men-tensenkan hidup kita kan..

yet again.. kita sendiri yg men-tensen kan diri sendiri...

we made bad choices that leads to stress..

kita selalu je kita dengar keluhan-keluhan tensen dengan kehidupan? kat FB mesti ada je kawan2 kita yg luahkan rasa tensen...

contoh,

keje gaji 2k je tapi beli keta yg bulan2 dah kena bayar 500-600..
pastu hutang kad kredit lagi.. handphone bli pakai kad kredit.. pastu bila orang sibuk dengan iphone/blackberry kita pun nak gak merasa kan.. tak pasal2 handphone dah ada dua.. tsebabnya gk kawan2 kita mcm best je dok ber-Facebook kat berry n iphone memasing... bil-bil lainlagi nak bayar, api air tu sket je la kan.. tapi bil internet/broadband.. (padahal cukup je guna internet kat ofis), bil astro lagi..(tade astro segan plak kawan2 kat ofis dok citer AF kita takleh join kan) padahal takde masa sangat pun nak tgk astro tu.. (mana nak ber-internet lagi,astro lagi, buat keje2 umah lagi)

tu baru sket.. tak citer lagi bab2 nak shopping designer handbag kan.. xdapat pakai LV yg ori kurang2 pun nak gak la merasa pakai sembonia ker, bonia ker kan.. sembonia n bonia nyer handbag ratus2 gak (pakai kad kredit lagi) pastu hari2 makan kat tempat yg mahal2.. tak ikutkan susah gak kawan dah ajak..

isk... iskkk... memang tensen kan.... itu baru skit.. tak citer lagi pasal beban nak bg duit kat adik beradik, mak bapak.. pastu mana duit nak buat simpanan for rainy days nyer??? adooooiii...

manyakkk susah kannnnn...


tapiiiiiiii... kenapa kita perlu terus menerus jadi macam citer yg tipikal macam tu?

Tak boleh ker kalau kita tak tunduk dengan desakan-desakan di sekeliling kita?

Tak boleh ker kita beli keta yang murah je, macam Viva ke.. sebab kita pegawai tak kan nak beli Viva yang sama macam kerani kita tu kan? See.... nafsu menang.. poket kita gak yg nangiss..

Perlukan kita beli laptop dgn kad kredit atas alasan senang nak buat keje, padahal asyik merungut je bila bos bagi keje..

Perlu ke kita ada handphone canggih2 kalau beli handphone pun hutang pastu kredit takde, kalau pakai line, asyik dapat sms bil telefon tak bayar, last2 handphone yg canggih tu buat sms ngan miss call je.. hehe..

again and again... semua stress yg kita hadapi tu yg kita sendiri cari...



bukan membebel tapi pesanan utk diri sendiri...

jangan kalah dengan emosi dan nafsu... gunakan akal...



Lelaki Muda Boros

Hutang kad kredit RM27.1 bilion hingga Januari 2010

6 comments:

atty's said...

betui kata cloudy ..kita tgk kemampuan..kalo semua nak ikut cara org..alamak .diri sendiri merana..nak membayau utang..

cam kty ..no hbag lv ke guess ke.sbb tak mampu ..laki pun kan kaya ..
hp pun ..tak canggih ..stkt ade 3g..ngn kamera pun kira okeh ..dah ..leh gak bersms fb ..ekekeke..

apa2 pun kena ikut kemampuan .jgn jadi biar papa asal bergaya .takde makne..

sHaFAa said...

manusia2..
nafsu nie boleh jadi atas desakan syaitan. Banyakkan lah istifar, sedarkan diri,bangkit lh dari kelalaian duniawi..

Lt. fDanialz said...

handbag, AF tu semua duniawi semate2... cik tak perlu la nak risau sangat nak p dengar menda2 lagha ru.. k.. jangan risau.. kami pon tak minat gak mende2 camtu



Entry best : Mengingati Allah Hati Akan Menjadi Tenang

Daun Bidara said...

daun masih pakai hp yg tak ada kamera, memang ketinggalan zaman kan...

helena's said...

sebab tu kebanyak org buat keputusan guna otak bukan guna hati..hehe

Lt. fDanialz said...

single is better
double is trouble

ape punye quotes daa

haha

=]


Entry best : Mengingati Allah itu hati menjadi tenang