nuffnang

Monday, August 10, 2009

Aku Paling Takut Bila Kena Bercakap Depan Orang Ramai

Kita biasa dengar kata-kata macam kat tajuk atas tu kan...

Well.. memang pun... kalau ikut kajian yg pernah diadakan kat US of A, fear of public speaking mengatasi dari fear of death! How about thattt!

Tapi, whether we like it or not... kebolehan berucap dengan baik antara skil yg penting baik masa jadi pelajar atau pun bila dah bekerja.

From my own experience... once kita dah keje.. pointer masa study dulu dah tade makna dah...seriously! in fact.. masa interview pun kalau kita dpt 4 flat pun tapi bila orang tanya kita tak reti nak bercakap... habisss.....

From my observation... mostly pekerja yg bagus biasanya bijak dalam berkomunikasi, bila pandai berkomunikasi of course jadikan kita disukai ramai.. bila org suka kita... keje kita pun jadi senang la kan... tade lah nak stress2 kat ofis kan..

So, ni aku nak share satu buku yg aku baru habis baca.




Teori & Teknik Ucapan Berpengaruh oleh pasangan suami isteri - Abdullah Hassan dan Ainon Mohd.

ok.. sebenarnyer buku ni bukan utk yg baru2 nak belajar bercakap depan org ramai.. tapi lebih kepada org yg biasa (terpaksa) bercakap depan org yg nak improve lagi skil berucap.


Contoh nyer, pekerja yg selalu ke buat presentation kat ofis2 ke.. (kpd adik2 yg study lg, jgn ingat bila dah abis blaja dah tade kena buat presentation.. alam pekerjaan pun ada gak tau..so.. takleh larii.. face your fear! kalau tak sampai bila nak hidup dalam rasa terkongkong dengan benda yg kita takut nak buat kan)


So.. malam ni aku terlebih rajin n nak share isi-isi menarik dari buku tu.. mari kita tengok apa yg buku ni cakap pasal mcm mana nak improve lagi skil public speaking kita dan mcm mana nak bagi ucapan yg dapat mempengaruhi audience.. tak semesti nya utk bagi ceramah, tapi bleh guna skil ni utk pengaruhi bos kita, rakan sekerja kita, kawan2 dengan cadangan atau idea2 yg kita ada.

kita hanya boleh mempengaruhi orang yang suka kepada kita

orang-orang yang pandai berkomunikasi adalah orang-orang yang dipandang
sebagai orang-orang yang memiliki daya tarikan tinggi
daya pengaruh adalah unsur wajib dimiliki oleh seseorang yang hendak mempengaruhi orang lain.......kuasa adalah sumber pengaruh yang paling besar (kuasa kat sini maksud nyer status dan kuasa kedudukan yg tinggi)

bahasa orang berjaya tidak sama dengan bahasa orang yang gagal, walaupun mungkin kedua-duanya bercakap bahasa Melayu
bahasa yang kita gunakan memancarkan tinggi atau rendahnya estim diri kita


Banyak lagi yg best2 yg bleh kita belajar dari buku nih.. Aku baca pun bukan sebab nak jadi penceramah ke apa ke.. just suka2 je baca..sbb bleh apply utk kita berkomunikasi ngan orang2 sekeliling kita..

of course dengan harapan dapat improve kualiti hidup kita.. insyaAllah...

1 comment:

MakLaN said...

kalau orang yang pendiam tu macam mana plak?
ade skill nak bercakap tapi bila sampai masanya tak terluah ape yang nak dikata.. adakah perlu hipokritkan diri?