nuffnang

Sunday, March 22, 2009

Muzium Sungai Lembing

Hari minggu nan indah... my lalling n i ada project road trip arinih. yeyy!!
We are going to Sungai Lembing... another yeyy!! heheee..

Ada apa di Sungai Lembing n why Sungai Lembing? hahahaa... ntah la.. dah tade tempat menarik yg bleh dilawati for both of us kot..


hari yg cerah... perfect weather to travel... yeahh



wahhh.. jalan yg berliku... jauh gak yek..


after like 40mins... sampai lah kami kat Pekan Sungai Lembing nih... such a small town... more like a ghost town.. no offence yer... maksud aku pekan yg amat kecil n mcm pekan yg mati.. opss..again.. sorry.. no offence yerk...



owhhhh... a detour (mcm amazing race la pulak..). This is the main road kat pekan nih yerr para pembaca sekalian...



so... dengan suka ati nyer my lalling follow keta depan ikut je jalan straight.. coz straight je bleh g pun.. hehe.. n the museum is at the end of the road.. snap2 gamba SMK Sungai Lembing. Berapa oranglah agaknyer students sekolah nih..



haaaah! sampai dah destinasi kami... Muzium Sungai Lembing! Canggih tak project dating ari minggu nih? Orang lain sibuk nak g Kuantan Parade tgk road show ABPH arini.. tapi kiteorg..ke muzium my lalling n I berdating... haha...


Signboard Muzium Sungai Lembing, kat entrance ni kite kena bg ic utk staf muzium ni amik kita nyer particulars (dia nak wat record n analyse bapa ramai n dari mana visitors agaknyer)
Entrance fees? haaa... tgk gamba bawah ni..


Admission is FREE!!
Sangat baguss kan... well... yerlah...muzium mcm mana bukan ramai sangat org nak datang pun kan... so thats y lah kena wat free kan..
So...for those yg tatau apa benda yg special sangat kat Sungai Lembing ni sampai ada Muzium Sungai Lembing... sila baca sejarah Sungai Lembing kat gambar bawah nih yer..


ala2 batu bersurat yg ada kat depan entrance.. menceritakan sejarah pekan Sungai Lembing nih


Sungai Lembing dahulunyer is famous for bijih timah...

Ok now..jom tgk apa yg ada kat muzium ni..

Lepas daftar kat gate tu... kena mendaki la pulak.. berpeluh gak berjalan naik bukit nih...
Memang tak bleh wat masuk keta... ramai gak visitors yg dtg arini... yg dari Singapore pun ada.. JB pun ramai gak...

Pusing belakang jap nikmati the view..
Rumah zaman dahulu (zaman kegemilangan bijih timah kat sini) yg dijadikan muzium


dua tingkat muzium nih..


my lalling n i ker tuh??? Obviously not! tu chinese dari s'pore probably..


ok... now meh kita tengok barang2 yg dipamerkan kat dalam muzium tu..

ermmm..apa nih ek...lupa lak... some sort of peralatan yg digunakan masa melombong lah kot


ni plak mcm ala2 dalam kolong la.. (dlm lombong..)


basikal yg digunakan dalam lombong?


mesin taip lama...
kat bahagian siling ada digantung benda2 nih... menggambarkan bijih timah kot..
view entrance dari tingkat satu muzium
kereta yg digunakan oleh pegawai2 kat Sg. Lembing ni dulu..
comel je keta tu kan... tapi buleh muat 4 org dewasa tau...
Okeh... tu jek la laporan projek ujung minggu kiteorg kali nih... one thing aku realized... next time nak buat entry mcm ni... get the facts straight... kena betul2 tumpukan dgn fakta2 yg ada... jadinyer tade lah..skit2 ckp maybe,kot,rasanyer.. Yerlah kan... mcm entry nih.. banyak gambar yg aku amik tu aku tatau nak citer apa.. hehe..sorry... next time tahu dah mcmmana nak wat..
So, in conclusion nyerr... it was a beneficial trip.. very educational n the countryside environment really sooth us... sejukkk je tgk sekaliling yg menghijau... seriouslyyy mendamaikan...

6 comments:

atty's said...

nampak mcm besh je.
kita exchange link ye tq

Neeza Shahril said...

dulu kan.. ada my friend bawak student pergi muzium tu la..
tak sangka pulak rupa town tu sangat la tak menarik.. worse than what I've expected.. sabor je la..

baru nak tanya.. pompuan baju biru tu ms cloudy ke... ahakksss..

agent G said...

sg lembing is the bestest place...
gile best tempat ni..aceley,muzium tu bkn nye ebst mane pown..but,kalu dpt tgk sunrise kat bukit panorama, gile best tempat tu...no regret...

miss cloudy said...

atty...
thanx for the visit...

akak neeza,kawan akak tu cikgu ke?
bagusnya dia bawak students g situ ye..:)

agen G,
haaaa...dok carik gak bukit panorama tuu... kat mana sebenarnyer?

mimi said...

hehe sy pun baru jer gi muzium ni ari isnin aritu..na wat foliio sej...ttg bangunan bersejarah..thn ni pmr pnye...

letih oo mendaki bukit itu...

Anonymous said...

pergghh... bapak ar... molek sket weih...