....................................................................photo credit: helhaz
Tiba-tiba je rasa nak share resepi ni kat blog...
well... maybe sebab dok pikir entry apa yg boleh attract more traffics kot.. hehe..
Anyway... resepi ni aku dapat dari my cousin yg memang buat bisnis catering...
Another name for this is Laksa Lemak
Aku dapat resipi ni sebab nyer ada sorang pakcik nih mengidam nak makan laksa kuah lemak ni.. so... sebagai seorang gf yang baik...aku dgn susah payah nyer dapatkan resepi ni...
Kuah Laksa Kelantan
Bahan-bahan (utk 2 kg laksa)
1 kg ikan selayang (lebih kurang 10 ekor ikan selayang saiz sederhana)
10 ulas Bawang Merah
1 ulas bawang putih - di blend dgn bawang merah
500 gram santan
1 -2 keping - Asam keping
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Pepper
Cara-cara Masak
Ikan direbus dan diperisi dan dikisar
Masukkan santan ke dalam periuk serta ikan, bawang dan di masak
Masukkan asam keeping, gula dan garam
okeh... tu jek... then siap...
hehe...
Sorry arr... aku bagi guidelines yg basic2 jek la yek..
yang lain2 tu pandai2 korang lah...
4 comments:
sedapnya...
awak blh tak share camne nak buat laksam??? tips tips
aku org k'tan tapi tak pernah reti nak buat laksam.kuah dia tau la...alih alih rebus laksa je...sedap gak..
sedapnye laksam.....
erkkkk...sorryyy... tau buat kuah jekk...laksa/laksam beli je kat kedai.. hehe... kalau kt kelate senang la kan nak bli...kt luar kb or kelate susah la kan.. hehe
i curi resipi ni. :)
klau curi bgtau bukan curi nama nyer... hehe... jgn curi jek..buat tauu
Post a Comment