nuffnang

Monday, August 05, 2013

Kuih-Muih Di Kota Bharu

Masih tidak menjejakkan kaki di mana-mana bazaar ramadhan di Kota Bharu sebabnya my mom dah masak byk kat umah dan jalan sgt jem.. so takde mood nak jalan-jalan kat bazaar ramadhan sorang2, so semalam masa kuar ke bandar KB, stop kat gerai kuih ni nak menjamu mata dan mencari kuih-muih yg menarik utk berbuka puasa.




aneka kuih yg dijual, gerai ni letak nye di Jalan Tok Hakim dekat dengan lampu isyarat, memang sejak dari CikCloudy kecik lagi tempat ni menjadi lokasi menjual pelbagai jenis makanan, tapi ada a few gerais je la.. 




ni antara my faveret! murtabak mini, seap sangat, sebab antara kuih yg tak manis... yg lain2 sume manis-manis belaka... 4 biji seringgit, harini nak g bli lagi lah..




Nasi Tupe or Nasi Tumpang dalam bakul hijau tu

Jala Mas


Buah Tanjung

Kuih Koci yg purple & putih tu




 ini lah rupa isi dalam kelongsong tu... nasi yg kat tengah2 nyer di letak lauk udang masak lemak,pastu ada serunding ikan, pastu atas sekali ada ikan.. dikatakan nasi tumpang ni asal ni dibuat begini utk bekalam para nelayan turun ke laut. Dikatakan juga nasi ni bleh bertahan sampai 8 jam dari basi. Maybe sebab tu nasi dia sedikit lembik utk bg tahan lama kot











1 comment:

Shakirin Al-Ikram said...

Peh, make me miss KB more than ever, nak balik duduk rasanya. Berapa jenis terhidang. Penuh meja 4ka x 8 ka lagaknya!
Memang tak boleh beat kueh mueh especially kat Pasar di Banda. when we visit boleh spend whole day there to eat non - stop dengan berahi! There was a hotel there, le ni tak tahu la.
My nenek moye mari PMah & PPutih!
Thank u misCM. Cuci mata je le. Maybe one dya I get to stay again.
SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI to you for a nostalgia trip for me.
MsMm takde coretan so raid blogroll dia. Have a fun time with family and sanak saudara! Selamat pgi n balik kg trip too (if you are travelling).