nuffnang

Thursday, May 23, 2013

The Apprentice Asia Season Premier

 Reality tv show yg ditunggu-tunggu! 




ni dia 12 org pesertanya bersama Tony Fernandez. Para peserta dari India, Singapore, Malaysia, Indonesia, Thailand, The Philippines and China.

Malaysia diwakili oleh tiga orang, Nash, Hanzo & Nik Aisyah Amirah

Untuk challenge yg pertama, para peserta diberi tugasan menjual ikan di sebuah pasar terbuka. Para peserta dibahagikan kepada dua kumpulan, satu grup lelaki dan satu lagi grup perempuan. Project Manager ialah Nik dan Hendy.


Kelakar jugaklah tengok gelagat mereka menjual ikan, mereka ni yg sebenarnya mempunyai pekerjaan yg best sebelum masuk The Apprentice ni, antaranya, Hendy yg merupakan seorang usahawan kebab yg mempunyai 1000 outlets di Indonesia, Hanzo seorang sales trainer, Andrea dr singapore seorang peguam, Nash seorang financial coach (juga selebriti terkenal & suami kpd Sazzy Falak), Nik seorang auditor (dia cakap dia berhenti keje dan tangguhkan wedding dia semata-mata nak masuk The Apprentice ni! Pastu ada sorang mat salleh ni, yang actually  a frenchman tp he is an expatriate in Asia, now dia keje kat China.  Alexis (29thn) merupakan seorang  Asia-Pacific Director termuda bg company yg dia bekerja tu. Pastu fasih berbahasa Mandarin pulak tu (Antara my favourite apart from Nash) 






Alexis Lothar Bauduin

Well, berbalik kpd kelakar tadi, kelakar sebab most of the guys tak kenal jenis ikan yg mereka kena jual. Antara cencaru dan ikan sardin si Hendy tu boleh tertukar, yang betulkan dia ialah aunty yg nak beli ikan tu. Pastu excited nak menjual wal hal harga pun diaorg tak set kan lg...

As for the girls, Nik tu walaupun she's Malaysian, dia cakap dia tak pernah pergi wet market! waaalaweyyy, serious??? Her mom did all the wet marketing kata nyer.. well ayat dia lain la, dia cakap I've never been to a wet market bcoz my mom did that.. or lebih kurang gitulah dia cakap... :)

dan... the girls silap jual udang yg sepatutnyer RM47 per kg tp diaorg jual RM15 per kg! Memang licin la diborong oleh aunty2 kat pasar tu... 

Boys' group pun sama gak jual dengan harga yg murah padahal kemenangan akan ditentukan dengan pasukan yg mendapat keuntungan paling byk! In the end, masa kat board room, both teams mengalami kerugian, girls rugi seratus lebih je tp boys 600 lebihh tuuu... so memang sah2 la the boys yg kena masuk penyingkiran. Hendy the ketua kena pilih 2 peserta  yg dia nak tarik masuk penyingkiran. 

To my surprise dia pilih Nash & Alexis! Owhh no! Both are my favourites tuuuu and tak rasional langsung pilihan dia tu sebab ramai lagi peserta lelaki lain yg deserved to be in that chair. Advisor kpd Mr. Tony pon terkejut Hendy pilih the two of them!

Fortunately, Tony said you are fired to HENDY! yeaaapp!!







2 comments:

atty's said...

itulah boleh pulak hendy pilih Nash & Alexis,nasib dia hendy yg kuar.

Irfa said...

itu first episod ke?
tertengok smlm..x pastu ulangan ke hapa..mmg best dan kagum dgn Nik.melayu yg fasih berbahasa Inggeris.wpun bertudung dia sgt berkeyakinan..mmg kelakar,udang dan salmon dijual dgn rega murah