nuffnang

Monday, December 31, 2012

31122012: Lampam Jawa & Kerabu Maggi / Maggi Kerabu?

On the last day of 2012 I spent the day with my parents. We went out shopping, my dad gave RM100  *big grin*

Ronda2, ujan je sana-sini.. jumpe ni tepi jalan...





Ikan Baung

Rezeki tengkujuh namanya ni, rezeki si penjual la.. sebab walaupun hujan tapi still dapat tambah sumber pendapatan. Hujan tu rahmat tuhan kan...


Ikan Lampam & Ikan Keli




Atas meja tu ada jual ikan pekasam, RM25 satu balang tu


Today, the final day of 2012,  I was introduced to a new delicacy.. well at least new for me lah.. but not for the rest of my family... coz rupa nyer orang lain semua dah pernah makan mende nih.. aku je belum.. sungguh ketinggalan ketapi... so here it is... presenting; Kerabu Maggi ehh.. ke Maggi Kerabu?
Anyway, so far kat Kuantan CikCloudy tak pernah jumpa lagi la Maggi Kerabu nih.. sedapppp tauuu!




Basically it is just plain instant mee yg di celur dengan air panas pastu gaul dgn kerabu.. kerabu kat sini maksudnya  gaulkan cuka, perasa etc dgn sotong,udang, ayam, tomato,bawang, carrot, daun apa ntah yg CikCloudy tak kenal then.. voilaaa siap untuk dimakan! Rasa dia? Korang pernah makan kerabu mangga kan? haaa.. masam dia macam tulah tapi yang ni ada mee segera... haa camtu la.. dia tak masak la sayuran n seafood n ayam tu.. (well of course la ayam & seafood obviously dah direbus dulu laa), just gaul mcm buat salad tu.. ye la kerabu kan macam salad gak la kan...

ishh..apa yg CikCloudy nak cakap, mee maggi tu just gaul2 je ngan kerabu takde masak2 dah... owhhh.. dan kuah dia ada rasa mcm tomyam skit2... nak carilah kot2 lah ada  makanan ni kat Kuantan

1 comment:

encik moos said...

Kena cuba ni... Mee calong berserah satu~