nuffnang

Wednesday, August 01, 2012

Chicken Vindaloo Recipe

Jumpa resipi ni, teringin nak buat, tapi tak cukup bahan lagi.. simpan kat blog dulu la.. for easy reference in the near future :)


Ayam Vindaloo


Hidangan
6 orang

Bahan-bahan

500 gm Kepingan daging ayam
1 pek Pes Kari Ayam MAGGI
1 Bawang, didadu
2 tangkai Daun kari
1 Tomato, didadu
1 camca besar Sos Tomato MAGGI
¾ cawan Air
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 tangkai Daun bawang
2 camca besar Minyak masak

A
6 camca besar Yogurt Asli NESTLÉ
1 camca besar Jus lemon
1 camca besar Bawang putih yang telah ditumbuk
1 camca kecil Stok ayam pekat MAGGI
½ camca kecil Lada hitam yang telah dikisar


Tenaga 147Kcal
Karbohidrat 5.7g
Protein 21g
Lemak 4g

Tahukah Anda
Cuba gunakan Yogurt Asli NESTLÉ untuk membantu mengurangkan pengambilan lemak secara keseluruhan dalam diet anda.

Petua Berguna
Cara mudah untuk menghadkan pengambilan garam atau sodium adalah dengan merasa hidangan anda dulu sebelum menambahkan garam.

Cara Penyediaan

Perap daging ayam dengan bahan-bahan A selama beberapa jam ataupun semalaman di dalam peti ais.
Panaskan minyak dan goreng pantas bawang sehingga lembut dan naik bau.
Tambah daun kari, tomato dan Pes Kari Ayam MAGGI. Goreng pantas sehingga naik bau.
Tambahkan ayam yang telah diperap, Sos Tomato MAGGI dan air. Masak sehingga kuah menjadi pekat dan daging ayam masak sepenuhnya.
Tambahkan perasa jika perlu. Tabur daun ketumbar di atas dan hidangkan bersama nasi atau roti.


No comments: