nuffnang

Friday, June 04, 2010

Lagi Kes Kena Tipu

Housewife loses RM1.2mil to Internet conman - the star

Aisehhh.. ada lagi yg terkena... sian betul.. banyak giler tu jutaaa tuu.. dia pinjam duit sedara mara dia utk bg kat orang yg dia kenal kat internet.. haiyakkkk.. Licik tau orang2 yg buat keje menipu orang nih, jangan ingat yg kena tipu tu org yg tak educated, ramai je yg educated yg tertipu jugakkk

Mintak2 kita dijauhkan, modus operandi penipu2 nih biasanyer dia akan berkenalan dan berkawan dengan mangsa di internet, pastu start email, pastu bila dia dah dapatkan kepercayaan kita, dia akan mula la cucuk jarum, cakap pasal nak bagi hadiah la, nak datang Malaysia la (sebab biasanyer foreigners la buat keje ni dibantu ngan locals).

My friend almost jadi victim, dia berkenalan pastu tanya bleh tak suggest tempat2 menarik kat Malaysia yg dia boleh visit, pastu bila kita dah bg sket panduan tempat2 menarik kat Malaysia ni, dia pun puji la kita ni baik la apa2 la.. pastu cakap nak bagi hadiah.. lepas kita bagi mailing address kita nanti akan ada kononnyer pejabat courier kat Labuan ke yg call cakap ada barang/parcel utk kita tapi takleh nak deliver sebab sangkut kat kastam n kita kena bayar sekian-sekian jumlah RM, so dia akan bg account number suruh kita transfer duit utk bagi lepas barang2 tadi tuu... hmmmm ... mcm2... berhati2 lah.. jangan terlalu naive sangat, orang jahat sekarang ni muka dan cakapnyer baik...

2 comments:

atty's said...

memang kena hati2 skrg..lagi kat email

dari bank lah apa lah suka tukar password lah ..bahaya

miss cloudy said...

yupp..betul2.. ada gak kan org yg keje dia anta email menipu camtu.. haishh..