nuffnang

Sunday, May 09, 2010

Hari Ibu: Emosi Terganggu

Lewat petang Hari Ibu ni.. emosi aku terganggu... lepas balik dari TC spending time with a new mother (kawan lama) aku dok lepak2 tgk tv, keluar plak klip video kempen prihatin tu, yg artis2 malaysia nyanyi lagu pasal kes buang anak tu, earlier today aku baca paper again pasal kes ibu2 yg kena dera dengan anak la, dicederakan anaklah, kena tinggalkan tepi jalan lah.. etc

Pastu pukul 8pm tgk pulak Oprah, another episode of tersentuh hati... aduhaiii.. sangat emo aku jadi nyer.. rasa macam hopeless nyer lah kita nih.. rasa nak tolong tapi apa lah yg kita boleh tolong.. tapi rasanya ada cara yang kita boleh mainkan peranan kita dalam turut sama bantu kurangkan masalah2 sosial nih kan, terutamanya buang bayi. Paling-paling kecil usaha kita pun kita cubalah nasihatkan muda-mudi yg ada kat sekeliling kita. Tak kiralah adik beradik ke, anak sedara ke, sepupu ke, dua pupu ker.. tak kiralah kan.. tapi ada caranya lah nak nasihat tu.. bukan nyer main straight forward je, kena pakai psikologi la sket nak bagi nasihat kan. Lagi pun kita bagi nasihat tu mungkin bukan untuk orang yg dengar nasihat tu, maybe dengan apa yg kita cakap, dia boleh sampaikan pada kawan2 dia yg mungkin suatu hari nanti berada dalam keadaan yg terdesak...

Contohnyer...

Nasihat yg tak menarik dan tak jalan (lagi buat org sakit hati ada la)

haahh ko nanti dgn bf ko jgn dok nak menggatal sampai mengandung, pastu buang bayi dlm sungai,dlm tong sampah, pastu masuk berita, jadi mcm kes buang bayi dlm tv tu,

Remaja (well.. bukan yg remaja je buang bayi kan) mana yang akan dengan nasihat macam tu, nasihat yg makan dalam (berkesan) ialah yg bukan direct ditujukan kepada org yg dinasihatkan tu, maybe boleh dalam bentuk in general, secara umum, bukan cakap kau jangan mengandung sebelum nikah dan buang bayi.... tapi gunalah cara lain.. maybe...dengan cara kita membincangkan isu nih secara santai masa duduk tengok tv makan kacang dengan subjek yg nak dinasihatkan tu.. jangan guna ayat2 yg menjurus kepada subjek (org yg nak dinasihatkan tu la).

Bukan senang nak tackle bab2 nasihat macam nih kan tapi insyaAllah dengan niat murni tu adalah caranya kan...

Harapan CikCloudy, kempen-kempen untuk mencegah berlakunya mengandung sebelum kahwin kena giat diadakan lah, semua pihak kena main peranan, bukan kerajaan je, bukan sekolah je, bukan ibubapa je, tapi kita semua...

yang paling penting... asas yg lima itu... InsyaAllah dengan kita berpegang kepada yang lima itu.. kita dilindungiNya... amin..

1 comment:

atty's said...

ye..semoga kita semua dilindunginya amin ..