nuffnang

Friday, April 02, 2010

Super Top Tanjung Lumpur Kuantan

Yeahhh! Another food review entry! I likeee..! Kali nih kita berkunjung ke Tanjung Lumpur, Kuantan . Tempat yang terkenal dengan restoran makanan laut di Kuantan ini. Kitaorang selalu gak la dinner kat sini, tapi jarang sangat lah aku buat food review pasal restoran kat Tanjung Lumpur nih. Tapi kali nih aku agak teruja sket nak paparkan pengalaman dinner kat Tanjung Lumpur kali ini. Teruja sebab bila snap gambar kat bawah ni nampak cun giler..

cantekksss kan... ceria.. warna yg menarik! Super Top ni baru je berwajah seceria ini, dulu restoran nih macam just another restoran makanan laut yg biasa-biasa saja.. tapi kali nih bila dah ada curtain n lampu2 gini... memang tertarik sangat nak ke restoran nih.. our initial plan was to go to the other restaurant, tapi dek keceriaan restoran ni yg dari jauh lagi menggamit kedatangan kami... maka ke Super Top lah kami... jom tengok apa yg special..

wahhh... pelbagai jenis ikan yg fresh, ada ikan aji-aji, siakap etc

hahhh ni plak ikan pari...

erkkk.. ikan jenis apa tu yerk?

ini apa plaks??

owhhh... udang lah.. ni lah udang yg aku ada mentioned dlm my previous entry, udang ketak namanya! First time tengok, terus teruja nak try...


ini plak menu nyer.. udang tadi kami buat masak... erkk.. lupa plak apa nama masakan utk udang tu.. sebab nyer nama diam.. apa ntah..

haaaaa dah siap udang ketak di masak! masakan mcm chili crab atau pun masak merah pedas, tapi rasa dia lain la.. lagi sedap, sedap yg rasa nak hirup2 kuah nyer. Kuah nyer sedap sangat sebab ada rasa daun2 yg dimasak sama ngan udang tu. Isi udang tu plak, memang marvelous! fresh! kenyal gitu..


cuba tengok gamba atas nih.. belah kiri yg masih ada isi, yang kanan dah selamat isi nyer diisi dalam perut kami.. hehehe


owhhh.. other than udang ketak, kami juga ordered Ikan Siakap Stim Limau. Ianya sedap, walaupun bukan tersangat sedap mcm yg dekat Sara Thai.. yg spoil nyer, kuah dia dah sejuk, sedangkan isi ikan masih panas...


yang ini Kailan Sos Tiram, sedappp.. siap ada sotong lagi.. sesetengah kedai kalau mintak kailan sos tiram, memang kailan n sos tiram semata-mata je lah, tapi ada jugak kedai yg siap letak sotong mcm ni.. i like....

makan disulami minum air kelapa... sangat beshh!

kiteorang tak duduk kat tempat cantekss tadi tu.. saje dok dalam sket, sebab situ ada a group of teenagers, so mcm tak best lah nak dok situ kan.. hehe..

okeh... dah abis dah food/restaurant review... kira worth a second n third n fourth visit la... dulu super top dok seberang jalan sama baris ngan Santai, tapi skang ni.. lokasi restoran ini adalah dekat sahaja dengan Petronas Tangjung Lumpur tuu...






3 comments:

Azueriena Norash said...

besttnyerr kedai nieee...teringin nk try mkn2 kat sini pulakkk...

Miss Moon said...

ai pun suka pegi kedai nih ...kadang balik terengganu mmg puposely singgah sini makan

ddJaafar said...

oo..kedai ni.dd pernah makan kat sini dengan family.memang best.parking pun senang.