It's almost 2pm, korang makan apa lunch tadi? tetiba teringat akan makanan ini... Lontong yg best.. yummm..
ni resepi Kuah Lontong yang aku amik kat myresepi.net
Kuah Lontong Mak Minah Sumber: Majalah Jelita Januari 2000 Hits: 6793 Rating: 8.89 Review: 1 | |
Bahan-Bahan: | |
Minyak masak 20 gm suhun 100 gm fucuk 3 keping tauhu (didadu) 200 gm tempe (dihiris nipis) 80 gm udang kering 1 liter santan 2 batang serai (dititik) 1 helai daun kunyit (disimpul) 100 gm lobak merah (dihiris jejari) 100 gm kubis bunga (dihiris kasar) Garam Gula | Bahan dikisar: 150 gm bawang merah 50 gm bawang putih 80 gm kunyit hidup 50 gm cili kering (direndam dahulu) |
Cara: | |
Goreng berasingan suhun, fucuk, tauhu dan tempe hingga garing. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar hingga naik bau. Masukkan udang kering dan kacau seketika. Bubuh santan, serai, daun kunyit, sayur-sayuran, bahan-bahan digoreng, garam dan gula. Kacau hingga kuah pekat dan mendidih. Angkat. Hidangkan bersama ketupat nasi. |
No comments:
Post a Comment