nuffnang

Thursday, December 24, 2009

Tunjuk Langit - Sky Fruit

Pernah dengar buah/pokok tunjuk langit? ehh.. bukan cucuk langit... TUNJUK LANGIT la.. hehe...





pokok tunjuk langit (gambar amik tanpa izin dr blog mana ntah.. mintak maaf yek)




patutla namanya tunjuk langit sebab kedudukan buah nyer dok pokok memang menunjuk ke lanit... subhanallah...





Balik umah my parents baru nih..sibuk la my mom dok kutip buah nih yg masuk dalam pagar umah di bawa angin. Pokok nih dok kat umah berdekatan ngan umah my parents.





haaa.. inilah buah tunjuk langit . Sangat glamer tau tunjuk langit nih, glamer sebab khasiat dia la.. sebagai ubat bagi bermacam jenis penyakit.. jap nak google its medical properties .. in the meantime... tgk gamba nih..



kasi terang sket... dari dulu lagi my mom jadi peminat buah nih.. tapi makan utk buat ubat la.. bukan makan macam makan buah rambutan ke, durian ke (iskk teringat plak lama dah tak makan rambutan kan)




again... subhanAllah...


Khasiat yang hebat dari buah tunjuk langit adalah untuk mengubati penyakit seperti:-kencing manis-darah tinggi-gout/stroke-asma/resdung-migrain-mati pucuk-insomia-stress/tension-keletihandan banyak lagi.....


dibuang ekornyer senang nak simpan.. biji buah ni yg dimakan.. kopek kulit luar tu dapat la biji nyer.. sangat pahit ok! serious pahit.. pahit sampai makan benda lain pun terasa lagi pahitnya, cara makan? telan bijinya (dengan air la kan)
sekarang nih mcm2 produk berasaskan tunjuk langit ni yg dah ada kat pasaran.. ada dlm bentuk kapsul, kopi, teh pun ada. Tapi, yg bagus nyer telan biji yg mentah terus... tapi tunjuk langit nih susah nak dapat la... I'm sure ramai yg tak tahu akan kewujudan tunjuk langit nih kan..





Mahagony seed - nama lain bagi tunjuk langit.. gambar atas nih antara produk yg dlm pasaran la


ni plak .. hasil google ku...

In 1996, a renowned American biochemist and researcher Dr. Larry Brookes made a major discovery, that is he found abundant resources of Flavonoids and Saponins to be the active ingredients of SKYFRUIT.

Active Ingredients of SKYFRUIT:




1. Flavonoids


- Able to promote an efficient blood circulation and to interfere with the formation of atherosclerotic plaque.- Lowers cholesterol levels and lowers fats build-up in the blood stream.




- Reduces the risk of coronary heart disease.




- Has an anti-inflammatory action that inhibits the body's natural enzymes from producing the chemical that triggers tissue inflammation.




- Ability in reducing pain, bleeding, bruising, and the fluid retention that result from tissue injuries.- Acts as an antioxidant and as a free radical scavenger.




2. Saponins




- Enhances immune system and improves vitality.




- Reduces blood clotting and alleviates blood sugar.




- Enhances the functions of the heart and prolong blood clotting process.




In addition, SKYFRUIT contains various amino acids, minerals, vitamins, enzymes, carbohydrates, essential fatty acids and other essential nutrients in an easy to absorb form to maintain optimum health and vitality.




In recent years, SKYFRUIT based products have been widely accepted by medical specialists and doctors in Malaysia, Singapore and Indonesia. Its consumers' testimonials have made recognition of its core values to be one of the best health products among those available on the market today. Not only is SKYFRUIT totally pure and natural, its health benefits make it an excellent food supplement for the human body. There are no known side effects even with long term use.






4 comments:

renata said...

wahh..xpenah dgr la buah ni..ni la kali pertama dgr..pokok ni byk tumbuh ktne??

Anonymous said...

salam ayang.comelnye...
sape tuu..

masako said...

mmg susah nk cari..tp byk khasiat~~

z pari said...

Assalamualaikum..

pahit buah ni.... orang mengandung xleh makan buah ni rasenye....

baguih utk mknan tambahan kesihatan..