nuffnang

Thursday, November 19, 2009

Tengok Tak Bersamamu Malam Tadi

Sedih wehhh tgk Bersamamu kat TV3 malam tadi (well.. memang tak pernah tak sedih pun kan kalau tgk Bersamamu). Actually, lama dah aku tak tengok program Bersamamu tu, malam tadi lepas tengok Oprah terclick channel TV3, so tengok la jap keperitan hidup satu keluarga yg sangat miskin. Rumah sangat daif... bukan rumah dia sendiri pun, bukan rumah sewa pun tapi family tu dok menumpang je kat rumah yg diberikan oleh sorang makcik yg kesian tengok family tu susah. Sungguh muliakan hati makcik tu.

Meleleh airmata kuuu... kita biasa dah dengar kata-kata... kalau kita rasa hidup kita susah, ramai lagi yg hidup susah dari kita... pernah kan dengar kata-kata tu.. well bila tgk program tu semalam that phrase gives me a new meaning... rasa terbukak mata sekejap.. kita selalu tensen dengan keje kita, rasa susah sangat bila apa yg terjadi tak seperti apa yg kita nak (nak g tengok wayang tapi kena keje plak) tensenbila kite rasa tade baju nak pakai g keje (walhal 2 almari penuh dgn baju - tak campur dgn yg tak lipat lagi dalam bakul) tapi kita lupa kesusahan yg kita lalui tu sebenarnye tak sampai tahap susah pun bila dibandingkan dengan orang-orang miskin yg duit nak makan pun tak cukup...

so... pesanan buat diri sendiri... the next time things don't go the way I intended it to be... jangan tensen2, there are thousands more things that we should be thankful for...


oleh itu, beli lah beras keluaran faiza... membeli sambil menderma.... :)




gambar ni tade kena mengena ngan family yg dipaparkan dalam prog malam tadi... tapi family dlm gambar ni pun mempunyai masalah yg sama la...

bersyukurlah kita kerna tak perlu runsing akan mana mau cari duit utk bagi anak makan esok, tapi kita nih runsing nak bagi alasan apa kat boss nak ngelak dari kena buat extra keje... haisshhh...

2 comments:

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

kesian ba

Zuewairy said...

bersyukur dengan apa yg ada.. :)