Antar sebab nyer.. ialah kecomelan nyer.. especially yg dihias cantik dgn guna sugar paste or fondant.
Aku dok berangan nak buat sendiri kek cawan nih... tapi dok tertanya2 mcm mana resepi nyer.. pastu bila aku google.. aku senyum sendiri... apa susah... guna jek la resepi kek2 yg biasa tu.. yg beza nyer... kek ni letak dalam cawan n hias2... hahaha... apa daaa..
Anyway, ni ada resepi nyer yg aku amik kat sini --> http://www.myresipi.com/top/detail/765
Bahan-bahan (utk 35 biji )
150 g mentega
185 g tepung naik sendiri
150 gram gula kastor
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur
1 sudu teh vanilla
Untuk ising:
100 g mentega
200 g gula ising
2 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur
Cara-cara
Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati
Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh
Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C
Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim
Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh tabut manik atau choc rice
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati
Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh
Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C
Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim
Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh tabut manik atau choc rice
Meh kita jamu mata dgn gambar2 cuppies/cupcakes/kek cawan yg aku copy paste dr net nih..
huaaaarggghhh!! tak ke gileerr tgk cuppies yg chumel2 camnih???
Kat Kuantan nih setahu aku ada la 4,5 org yg buat bisnis nih... antara yg glamer nyer
http://madame-cupcakes.blogspot.com/
but I have yet to try it out la... teringinn nak try order n makan.. nantilah...
6 comments:
wah...
pasni nk try wat sendirik laa
tenkiu cik cloudy
Laa....comelnya !
Kalau Kak tie, tentu sayang nak makan...he he...
air panas to btol ker 2 sudu aja
waa..chummelnyer...p yg nak hias2 tu pon guna aising biasa gak ke?
yupp btul 2 sudu je
yg hias2 tu biasa nyer pakai fondant.. sila google apa itu fondant yer..
kak nk tny kenape kene pki air panas tuk buat die pny ising?klu xpki bleh x?
Post a Comment