sekadar gambar hiasan, makan kat kopitiam H Scha, Kuantan |
RESEPI GRILL CHICKEN CHOP
Bahan - Bahan:
- 4 keping whole leg (debone)
- 1/2 kiub ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis (lina pg gn kicap mee)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
- 1cm halia(tumbuk kasar)
- Lada hitam, lada sulah
- Sedikit olive oil
- Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel
- Cucuk sedikit bahagian yg ada isi dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.
- Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah
- Gaukan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
- Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
- Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering
- Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging...memang best
- Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
resepi amik kat sini http://linapg.blogspot.com/2013/06/resepi-grill-chicken-chop-black-pepper.html
No comments:
Post a Comment