nuffnang

Monday, October 25, 2010

Resepi Mee Kari

Jom kita main masak2 rinihh... teringin plak nak makan mee kari..




voilaaa (sebut; walaa) dah siapppp.... (1st periuk)



2nd one.. warna yg nih lagi ummppp...



sedia utk dimakan... silakannn..

Bahan-Bahan:
8
biji bawang merah}dikisar halus
3 biji bawang putih} dikisar halus
1 peket serbuk kari daging
2 sudu besar cili giling@cili boh
1 bungkus mi kuning-dicelur
Tauge (50 sen)-dicelur


Sawi-dicelur
Daun kobis- dipotong
Daun kesum


batang bunga kantan-dihiris kasar
Cili api
Bawang goreng
Sedikit air asam jawa
Garam
Minyak untuk menumis



1 batang bunga kantan-dihiris kasar
Cili api
Bawang goreng
Sedikit air asam jawa
Garam
Minyak untuk menumis


keping tauhu-dipotong kecil
300g udang(mula-mula dibuang kulit, kulit udang di cuci sekali, dikisar halus, dan ditapis airnya)
200g isi kerang
300g daging
1 keping kek ikan(fishcake)-dipotong
4 biji bebola ikan(fishball)-dibelah empat
4 biji telur direbus
Santan dari 1 biji kelapa
Sedikit air


Cara nak masak..
Mula-mula tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan sedikit air bersama cili giling dan serbuk kari. Setelah, kedua-duanya masak dan berwarna agak gelap sedikit, masukkan air asam jawa dan air rebusan kulit udang tadi bersama daging dan 1/4 daripada santan kelapa. Biar sehingga daging empuk. Kemudian, masukkan udang, kerang, tauhu, bunga kantan, daun kesum, daun kobis, kek ikan, bebola ikan dan baki santan tadi. Biarkan menggelegak sambil dikacau-kacau kuahnya supaya santan tidak pecah minyak. Masukkan garam secukup rasa dan angkat untuk dihidangkan.

Cara hidangan plak..

Masukkan mi kuning, sawi,tauge,telur rebus ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah mi ke atasnya. Hiaskan dengan cili api, daun bawang dan bawang goreng.

sumber resepi:http://resepi.mesra.net/Detailed/4725.shtml

No comments: